Kevät

Niin se talvikin on jo muuttunut kevääksi tai oikeastaan kesäksi. Aurinko ei laske seuraavaan reiluun kuukauteen. Lämmöt ovat silti kohtalaisen talvisia ja sade ei kastele, mutta sulaa silti maahan.
Työt loppuivat tältä kaudelta jo hetki sitten ja muutto kesäasuntoon on suoritettu. Perinteiseen tyyliin asunnon näki vasta sopimuksen teon jälkeen ja tämähän on aivan mahtava! Pikkukylän rivitalo, oma sauna, isohko keittiö, remontoitu ja yksiön tiedoilla tämä onkin kaksio :) Ainoa huono puoli on kaupan sijainti 16 km päässä, mutta jäätelöauto käy pihassa ja postin voi lähettää omasta postilaatikosta.

Takaisin muutaman kuukauden verran talveen. Asuin talvisesongin kimppakämpässä Rovaniemellä kahden kämppiksen kanssa. Kämppikset olivat tuttuja toissa talven työkuvioista joista toisen kanssa asuinkin suurimman osan talvea silloin. Joskus aikoinaan asuin hyvän ystäväni kanssa kahdestaan kaksiossa ja muutaman kuukauden perusteella oltiin molemmat sitä mieltä, että ei enää ikinä kimppakämppiä tai vastaavia. Kuluneena talvena kimppakämppään oli kuitenkin aika hyvä syy. Rovaniemen vuokrahinnat on yllättävän isoja ja jos tarkoitus on vain nukkua ja kokkailla jossain niin oma kämppä on aikalailla typerä ratkaisu. 100m2 rivitalo ja kaikilla omat huoneet. Iso piha ja rauhallinen sijainti jos lentokentän kiitoradan päässä asuessa siltä voi tuntua. Vuokran, sähkön ja veden osuus alle 300€/kk/nuppi. Pelkästään rahansäästö kimppakämpässä ei ollut se "juttu" vaan koirat. Kaikilla asujilla omat koirat. Joillakin enemmän ja joillakin vain yksi. Pitkien tai oikeastaan hyvin pitkien ja epämääräisten työaikojen takia koiratkin viihtyi jos omistaja ei ole kotona, mutta joku muu on paikalla. Koirat ei ollut käytännössä koskaan kotona keskenään vaan rekikoirakennelillä "hoidossa"työpäivien ajan. Koiria meillä oli 5-8 ja kaksi kissaa. Joskus enemmän riippuen toipilaista yms. Yhteenlaskettuna kaikki koirat taitaa ylittää 50 yksilön rajan.

Välillä omasta sängystä löytyi ylimääräisiä koiria.

Mörkö vaanii piilossa. Zena murisee sille jos välimatkaa on alle metri. Zena (musta koira) painaa reilu 20 kg. Bruno... Tervetuloa nostelemaan ja kokeilemaan :)
Talven aikana tuli oltua ulkona kohtalaisen paljon samoin kuin sisälläkin yleensä ulkovaatteissa. Tietty takin saa pois helposti, mutta jalat olikin toinen juttu. Heti talven alussa löysin motonetistä blåkläder raksatoppahousut ilman kalvoja. Aivan täydelliset housut materiaalien osalta. Lahkeensuihin rakentelin kunnon kiristykset jotta lumi ei pääse kenkiin. Etutaskut tosin ovat avoimet ja välillä täynnä lunta. Kuorihousujen kanssa olisi luultavasti saanut aika pahoja lämpöhalvauksia sisällä esimerkiksi jonottaessa joulupukin luo tunteja sisätilassa tai lentokentällä etsiessä matkustajia. Työpäivän sisältö oli tiedossa heti aamusta, mutta muutokset heitteli moottorikelkkasafarista autokuskin kautta keittiönakkiin joten sai pukeutua mahdollisimman laajaan ympäristöön. Kylmimmät päivät huiteli melkein -40 asteessa ja housuilla pärjäsi oikein hyvin. Noissa pakkasissa harvemmin on koko aikaa ulkona kun asiakkaatkaan ei tarkene ja sormet on se heikoin lenkki joka tapauksessa.

Kenkinä lundhagsin polar quest toista talvea käytössä. Täydelliset kengät jotka jalassa juoksee pidemmänkin matkan tai ajaa autoa. Irroitettava huopavuori jonka saa kuivaksi lyhyen yön aikana. Kenkien kuminen alaosa meni rikki jo alkutalvesta. Toissatalvi mukaanluettuna kesti ilman korjausta 7 kk. Liquisolea pintaan yksi tuubi ja meno jatkuu. Kumiosa hajosi päkiän taitoskohdalta kengän päältä. Näitä kenkiä ei ole varottu ollenkaan kulumiselta. Ovat jääneet kelkan alle, koiravaljakon alle (useasti) ja niillä on potkittu ties mitä jäätynyttä juttua irti maasta. Liimaamalla kestää toivottavasti pari vuotta lisää. Tykkään ja suosittelen!

Paita. Luottopaita devoldilta expeditionsarjasta. Kaapista löytyy kaikki versiot, mutta o-aukkoinen musta pitkähihainen on lemppari. Näyttää "normaalille" perus paidalle. Hihoissa ei ole peukalolenkkejä ja muutenkin ulkoasu on hillitty ja menee oikein hyvin asiakkaiden kanssa sisätiloissa näyttämättä alusasulle. Paita myös kestää ja pysyy siistinä kiitos polyamidiosuuden ulkopinnassa. Käytännössä joka päivä päällä koko talven ja jatkuu edelleen.

Hanskoja kului loppuun 2 tai 3 paria kuluneena talvena. Perus rautakaupan tuotoksia. Yhdet sentään säilyi lähes uusina. Guide merkkiset ihan ohuenohuet asennushanskat joilla pärjää vielä jotenkuten parissa pakkasasteessa. Mallinimeä en tiedä, mutta kun tulee samanlaiset vastaan uudelleen pitänee ottaa muutama pari varastoon!

Mutta nyt kesään ja yöttömään yöhön. Kanootti on paikattu ja auto huollettu. Uusi perhovapakin odottaa koeheittoja...