Ruffwear palisades koiran reppu

Koirani Zena, entinen rekikoira on tottunut reen vetämiseen parhaimmillaan sellaisia päivämatkoja joita en itse pystyisi kulkemaan millään laitteella tai no ehkä fillarilla jos joku muu kuskaa varusteet. Joka tapauksessa tämä retkikaveri saa kuljettaa omat varusteensa niin pitkälle kuin vain pystyy ja sen lisäksi mahdollisesti osan minunkin varusteista. Siitä lähtikin ajatus koiran rinkasta.


RUFFWEAR PALISADES REPPU KOIRALLE


Ruffwear palisades koirareppu on erilliset valjaat sisältävä kantolaite koiralle. Koiran koosta ja halukkuudesta ja mahdollisesti koulutuksesta riippuen koiran kantokyky vaihtelee laidasta laitaan. Valmistaja suosittelee repun maksimipainoksi 25% koiran painosta, mutta useaa koiraharrastajaa sekä kenneliyrittäjää haastatelleenani prosentit huitelevat 20-35% välillä kun kyseessä on alaskanhysky, mutta eiköhän kaikki kaikki painot silti kulje kokeilun kautta missä koira viihtyy tai ylipäätänsä suostuu liikkumaan. Zena on nyt kantanut reppua miltei kuukauden lähes päivittäin 2-3 kilon painolla sekä repun oma paino päälle. Zena painaa 23 kiloa. 
Vaelluksilta tai vastaavilta ei vielä ole kokemusta mitä Zena on mieltä repusta, mutta muutaman tunnin lenkeillä repusta ei tunnu olevan haittaa. Kerrostalon rappukäytävä oli ainoa paikka jossa koiraa piti kutsua nousemaan rappusia. Muuten repun käyttö on aika helppoa. Koira myös kulkee ja käyttäytyy rauhallisemmin repun kanssa mikä on välillä ihan hyväkin asia.

Kyseinen reppu on kaksiosainen. Se sisältää valjasosan sekä reppuosan. Valjasosaa voi käyttää sellaisenaan talutuksessa jolloin veto ei tule kaulaan, mutta vetovaljaaksi esimerkiksi pulkan tai reen kanssa siitä ei ole. Repun saa nopeasti irti valjasosasta jolloin tauoilla tai muuten pitkillä pysähdyksillä repun saa irti koiran selästä. Toisaalta koko valjaiden riisuminen ei kestä montaa sekuntia. Jos käytät retkillä talutusvaljaita sekä reppua niin tämä ajaa molempien asian. Reppu on symmetrinen molemmilta puolilta ja sisältää neljä taskua molemmin puolin. Isoin on ns. päätasku jonka sisällä on lokero juomapussille. Repun mukana tulee kaksi litran vetoista vesipussia mukana. Lopputilan voi täyttää millä vaan. Muut taskut ovat kohtalaisen pieniä ja sopivat pikkutavaroille kuten koiran hyvinvointiin liittyville tarvikkeille kuten kynsisaksille, EA laukulle, yms. 

Laukun sivussa kiertää kiristyshihna jolla koko paketin saa littanaksi koiran kylkeä vasten. Kiristyksen säätö on kivasti taskun sisällä joten se ei takertele oksiin tai mihinkään muuhunkaan. Samaiseen taskuun mahtuu myös kuljetettavaa tavaraa noin normaali miehen kämmenen verran. 
Lisäksi repun päällä kulkee nauhakuja johon saa kiinnitettyä jotain kevyttä repun ulkopuolelle. Sellaisia voisi olla makuualusta tai viltti. Repun mukana ei tule hihnoja sitä varten, mutta kaikki irtohihnat ja nyörit helpottaa kiinnittämistä.


Repun ehkäpä yksi parhaimmista ominaisuuksista löytyy valjaiden päältä. Kiinnityspiste taluttimelle. Luulisi koirankin tykkäävän kun kaulaa ei riuhdota koko aikaa. Nostokahva joka näkyy yllä olevassa kuvassa on aikalailla koiran tasapainopisteen keskellä. Joten jos koiraa joutuu nostamaan niin kaikki tassut irtoaa maasta samaan aikaan. Todella pahoissa paikoissa tai vaikkapa veneeseen nousussa tästä on varmasti hyötyä.


Ilman reppuosaa valjaita voi käyttää selässä olevalla kiinnityspisteellä tai hyödyntää nostokahvaa. Valjas-osassa sekä reppu-osassa on heijastintereet. Yllä oleva kuva on otettu salaman kanssa joten kaikki "kiiltävät" kohdat ovat heijastimia.

Valjaat kiinnittyät koiran päälle yhdellä puolella olevien solkien avulla. Toisin sanoen koiran pää ja toinen etutassu pitää pujoittaa valjaista läpi. Muuten vaan KLIKS KLIKS ja soljet on kiinni. Jokaisessa hihnassa säätömahdollisuus joten kokoa voi säädellä tarpeen mukaan. Reppua valmistetaan kolmessa koossa joten yksi reppu ei sovi kaikille. 

Koirareppu nurinpäin käännettynä.
Neljä solkea ja reppu on kiinni valjaissa...., mutta kaikki ei olekkaan niin yksinkertaista. Repun alareunassa on pienen pienet soljet jotka pitäisi pujoittaa valjasosan yli ja kiinnittää. Klipsu on aivan mahdottoman pieni ja hankala tunnustella sormilla milloin se on kohdillaan. Lisäksi tämä klipsu on pakko kiinnittää tai muuten laukut heiluvat sivuille miten sattuu. 30 asteen pakkasessa saattaa päästä muutama ärräpää kun noita tuhertaa. Se onkin tämän repun ainoa selkeästi paha ongelma varsinkin talvella. Saattaakin olla, että rakennan näiden tilalle jonkin helpomman ratkaisun.

Kiva pikku klipsi jos vaan sopisi sormiin.
Koira sekä hihnan päässä tuleva tyyppi tykkäävät repusta. Kaikki asiat repussa ovat kunnossa paitsi alakiinnikeiden suunnittelu voisi olla parempi. Tosin tästä selviää joko itse tekemällä modauksen tai sitten vain tyytymällä valmiiseen joka ei tosin huono ole sekään. Zena kantaa reppua ilomielin ja pikkuhiljaa kasvatetaan painoa isommaksi. Aloitetulla 2 kilolla ja tällä hetkellä 3 kilolla. Toivottavasti kuukauden päästä päästään 4 kiloon joka ei ole mahdottomuus kunhan koira vaan tykkää.

Reppu on saatu käyttöön addnature.fi nettikaupasta. Addnature on ruotsalainen retkeilyliike, mutta on laajentunut/muuttunut tässä vuosien saaatossa suomen ja saksan puolelle. Vaikka addnature onkin ulkomaalainen nettikauppa niin heiltä löytyy asiakaspalvelu myös suomen kielellä. Varasto sijaitsee saksassa joka mahdollistaa kohtalaisen nopean ja luotettavan toimituksen suomeen.


Koirareppua valmistetaan kolmessa koossa. S, M ja L/XL Reppujen litrat menevät 10, 14 ja 19 litraa. Repun koko mitoitetaan koiran koon mukaan koiran leveimmän kohdan mukaisesti. Alla valmistajan taulukko kokomitoitukseen. (Sorry ruffwear, i steal picture from your website...)

Pack Size ChartDog's Girth

Measurement around
widest part of rib 

Palisades Pack™ Size Chart

22-27 in
56-69 cm
27-32 in
69-81 cm
32-42 in
81-107 cmSML/XL
capacity
610 in3
10 L
capacity
793 in3
14 L
capacity
1098 in3
19 L(Kuvat Pentax K-3, Sigma 30mm 1:1.4 DC EX + pyöröpolarisaatiofiltteri, apple aperture ohjelmisto)