Hammastunturi

Syksyinen vaellus Hammastunturin erämaa-alueella. Maastossa 5 yötä ja 5 päivää. Reissu oli siitä erikoinen, että meillä ei ollut juurikaan suunnitelmia ja lähtöpaikkakin varmistui vasta autossa matkalla pohjoiseen. Retkikamat, kalakamat ja tietysti kamera.

Aurinko lämmittää ilman plussan puolelle, mutta maassa oleva lumi pysyy selvästi pakkasen puolella.
Aurinkoa joka päivä, varjossa pakkasta ja yöllä aika kylmä. Säätiedotuksen mukaan kylmin yö -7 astetta. Pienimmät järvet jäässä joka vähäsen hankaloitti kalastusta.


Hammastunturin erämaa-alueella riittää polttopuuta melkeimpä joka paikassa joten normaali keitin sai jäädä pois. Mukana silti matkasi wild stoves puukeitin joka osottautui lähes turhaksi painoksi. Ihan hyvin pärjäisi ilmankin. Muutenkin varustetta kulki mukana aika vähän. Itselläni 45 litrainen reppu ja makuupussina uusi cumuluksen paksu untuvapeitto. Varusteista kerron myöhemmin enemmän.


Rautujärven päivätupa. (kartta)

Rautujärvi päivätupa. (kartta)
Maa jäässä, suot jäässä. Ei ötököitä eikä märkää. Ihan täydellinen retkeilyajankohta pohjoisessa. Aikaa vaan on aika hankala määrittää kuukausia etukäteen, mutta aina voi koittaa osua ennen lumien tuloa. Muita kulkijoita harvakseltaan. Muutaman kulkijan jalanjäljet lumessa ja pari vaeltajaa tuli vastaan. Ranskalainen ja Turkkilainen saapuivat Hammasjärven suunnalta. Kuulema kalaa aika huonosti. Meidän koko reissun saaliiksi osui kolme harjusta ja kaksi haukea.

Harjusta "halsterissa". 
Kuukkelikin sai osansa saaliista. Kuva otettu noin metrin päästä.
Maakotka, kuukkeli, lapintiainen, kulorastas, räkättirastas, korppi, metso, riekko, laulujoutsen, isokoskelo ja hiiripöllö. Nisäkkäistä kettu ja poro. Joten aikamoinen määrä ihmeteltävää maaston lisäksi.
Kaikki virtavesi pysyi sulana vaikka osa järvistä oli jo saanut jääkannen päällensä.
Aamupalan kattaus. 
Reissun jälkeen Ivaloon lämpimään mökkiin (40€/2 henk.) yöksi ja muutaman päivän kiertoajelu ympäri lappia. Oikein mukava reissu ja kalaakin tuli! Seuraavalla retkellä mahdollisesti joutuukin jo ottamaan sukset mukaan ihan varmuuden vuoksi :)

Elisan kertomus ja lisää kuvia!