14.10.2015

Hammastunturi

Syksyinen vaellus Hammastunturin erämaa-alueella. Maastossa 5 yötä ja 5 päivää. Reissu oli siitä erikoinen, että meillä ei ollut juurikaan suunnitelmia ja lähtöpaikkakin varmistui vasta autossa matkalla pohjoiseen. Retkikamat, kalakamat ja tietysti kamera.

Aurinko lämmittää ilman plussan puolelle, mutta maassa oleva lumi pysyy selvästi pakkasen puolella.
Aurinkoa joka päivä, varjossa pakkasta ja yöllä aika kylmä. Säätiedotuksen mukaan kylmin yö -7 astetta. Pienimmät järvet jäässä joka vähäsen hankaloitti kalastusta.


Hammastunturin erämaa-alueella riittää polttopuuta melkeimpä joka paikassa joten normaali keitin sai jäädä pois. Mukana silti matkasi wild stoves puukeitin joka osottautui lähes turhaksi painoksi. Ihan hyvin pärjäisi ilmankin. Muutenkin varustetta kulki mukana aika vähän. Itselläni 45 litrainen reppu ja makuupussina uusi cumuluksen paksu untuvapeitto. Varusteista kerron myöhemmin enemmän.


Rautujärven päivätupa. (kartta)

Rautujärvi päivätupa. (kartta)
Maa jäässä, suot jäässä. Ei ötököitä eikä märkää. Ihan täydellinen retkeilyajankohta pohjoisessa. Aikaa vaan on aika hankala määrittää kuukausia etukäteen, mutta aina voi koittaa osua ennen lumien tuloa. Muita kulkijoita harvakseltaan. Muutaman kulkijan jalanjäljet lumessa ja pari vaeltajaa tuli vastaan. Ranskalainen ja Turkkilainen saapuivat Hammasjärven suunnalta. Kuulema kalaa aika huonosti. Meidän koko reissun saaliiksi osui kolme harjusta ja kaksi haukea.

Harjusta "halsterissa". 
Kuukkelikin sai osansa saaliista. Kuva otettu noin metrin päästä.
Maakotka, kuukkeli, lapintiainen, kulorastas, räkättirastas, korppi, metso, riekko, laulujoutsen, isokoskelo ja hiiripöllö. Nisäkkäistä kettu ja poro. Joten aikamoinen määrä ihmeteltävää maaston lisäksi.
Kaikki virtavesi pysyi sulana vaikka osa järvistä oli jo saanut jääkannen päällensä.
Aamupalan kattaus. 
Reissun jälkeen Ivaloon lämpimään mökkiin (40€/2 henk.) yöksi ja muutaman päivän kiertoajelu ympäri lappia. Oikein mukava reissu ja kalaakin tuli! Seuraavalla retkellä mahdollisesti joutuukin jo ottamaan sukset mukaan ihan varmuuden vuoksi :)

Elisan kertomus ja lisää kuvia!

4 kommenttia:

 1. Mielettömän hienoja kuvia Timo! Kävin katsomassa nämä jo joskus aikaisemmin ja innostuin näistä vielä enemmän nyt kun tulin vilkaisemaan niitä uudestaan. Muutaman kuukauden hiljaiselon jälkeen tässä nostan päätäni naftaliinista ja rupean inspiroitumaan suunnattomasti ulkoilutouhuista. :)

  VastaaPoista
 2. Miten toimi tuo Cumuluksen comforter? Mihin lämpötilat tippuivat yöllä ja kuinka pärjäili (ja mitä peiton alla päällä)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cumuluksen pussi/peitto toimi niiin kuin pitikin. Lämmin peitto joka on paksu! Lämpömittaria ei ollut matkassa, mutta jälkikäteen netistä vilkaistuna kylmimmät yöt oisi ollut jossain -7 tietämillä. Päällä perus alusasu ja muistaakseni joku lämmin paita. Peittojen kanssa ainakin itse paljastan hartiat vähäsen liian helposti niin lisäpaita hupulla on ihan mukava lisä. Eristävyys varmasti riittää sinne -5 asteen hujakoille, mutta peiton alla on hankala pysyä. Tai siis peitto ei meinaa pysyä päällä. Se on sen verran kevytkin, että hankala tuntea peittääkö se jalat kunnolla. Mukana siinä tuli sellainen kuminauhaviritys jonka toimivuus on vähän niin ja näin. Molemmissa päädyissä kiristys ja pitkillä sivuilla muutama kappale nauhakujia joiden kautta peiton voi sitoa esim makuualustaan kiinni. Ajatuksenani olisi ensi talveksi/syksyksi tehdä kiinnikkeet telttani sisätelttaan johon kiinnittyisi peiton jalkopää sekä toinen pitkistä sivuista. Ehkä silloin peitto pysyisi paremmin päällä. Tuotteeseen olen tyytyväinen, mutta vaatii pientä jatkokehittelyä nukkumisen kannalta. Ps. Jos peittoa käyttää normaali sängyssä niin vartin unien jälkeen herää kylmyyteen kun peitto on liukunut lattialle :)

   Poista
 3. Kiitos vastauksestasi, tämä auttaa paljon! Pohdiskelen itse tuon Comforter 500 ja Quilt 450 välillä, ja tuossa Comforterissa olisi se hyvä puoli että toimisi vähän lämpimämmälläkin säällä. Mutta ilmeisesti Quilt 450 hyvä puoli olisi nimenomaan tuo että jalat pysyvät helpommin sisällä. Noista on huonosti netistä arvosteluja vaikka hinta-laatusuhde ja sopivuus syksyiseen Lappiin vaikuttaa erinomaiselta.

  VastaaPoista