16.7.2015

Lundhags jaure light kengät

Retkikengät, vaelluskengät tai lenkkarit. Kaikille niille löytyy oma paikkansa maastosta ja reissusta riippuen. On tukevia, kevyitä, vesitiiviitä, heikkoja, vahvoja ja niin edespäin...
Omassa jalassani on yleensä lenkkarit. Lähinnä keveyden takia. Kevyellä kengällä askellus sujuu mukavasti ja ketteryys paranee kiveltä kivelle hyppiessä. Kaapista löytyy myös muutamat "vaelluskengät" joiden käyttö koko ajan vähenee ja vähenee kevyiden kenkien tieltä. 
Nyt 7 kuukautta myöhemmin jona aikana jalassa on ollut lähinnä vain lundhagsin jaure light kengät uskallan väittää muutakin.

Lundhags jaure light kengät.
Jaure kengät näyttää järeälle, mutta ulkonäkö pettää. Kenkä on kohtalaisen taipuisa ja painaakin noin 720g. Vertailukohtana esimerkiksi hanwag tatra joka on 730g eli samoissa painoissa mennään. Varsi on korkea maiharimallinen ja alaosa kumia ja varsi paksua nahkaa. Pohjan jäykkyys olisi sellainen B- jos tuohon luokitteluun vertaa. Vuorikankaana keinokuitua joka sekin on paksua tavaraa. Tuskin kuluu ihan heti puhki. Pohjan kuvio vaelluskenkämäisesti karkea, mutta pehmeä. Pito on ihan toista luokkaa kuin mihin olen tottunut. Pitoa riittää niin talvella kuin kesälläkin.


Lundhagsin lesti hämmentää ehkäpä eniten. Yleensä juuri mikään kenkä ei istu jalkaani ja kantapää muljuu miten sattuu. Lundhagsilla löytyy muutama erilainen lesti eri malleissa niin kapeaan kuin leveäänkin jalkaan. Varpaille on kunnolla tilaa joka mallissa ja paksut villasukat mahtuu tuomaan lämpöä ja pehmustetta jalkaa vasten. Kengät on ns. kuorikenkiä eikä niissä ole juurikaan pehmusteita.  Joka malli vaatii paksut sukat tai jopa kahdet. Hyvä puoli siinä on, että kosteus jakaantuu moneen paikkaan. Kuivaus on nopeampaa eikä kenkään imeydy niin paljoa vettä. Kaikki jotka on kastellut kenkänsä vaelluksella tietävät, että ei ne ihan yhdessä yössä meinaa kuivua. 
Vesitiiveys kalvottomassa kengässä vaikuttaa lähes yhtä tiiviille kuin kalvollisessakin. Jos kalvo on ehjä... Hengittävyys. Sama mitä muissakin eli lähes nolla. Myös rakenne vaikuttaa kunnolla vahatun kengän vesitiiveyteen. Jauressa iltin alareunan "kulmiin" ei jää taskuja johon vesi ja muta kertyy. Yllättävän monissa kengissä tuollainen kohta löytyy ja sieltä se vesi pikkuhiljaa pääsee sisälle. 

Näyttää järeälle, mutta ei ole. Hyvä!
Näillä kengillä on jo satoja kilometrejä takana. Vaikea arvioida tarkkaa määrää, mutta näillä on kävelty niin kaupungillakin kuin metsässä kesällä ja talvella. 

+Kestävyys
+Pohjan pito kaikilla alustoilla
+Keveys
+Rullaavuus
+Kuivumisnopeus
+Vesitiiveys

+- Kuumuus
+- Autolla ajo
+- Hinta (noin 440€)

- Ei korvaa lenkkaria (melonta, helle yms.)


Suosittelen näitä kenkiä kaikille jotka tarvitsevat vaelluskengät niin kevyeen kuin rankkaankin maastoon. Mutta muista, että kukaan ei voi suositella kengän istuvuutta. Sen päätät itse!

Vastaavia malleja muilta valmistajilta joissa yleisolemus tai jäykkyys on lähellä samaa:
Hanwag tatra
Hanwag banks (kevyempi)
Meindl borneo
Meindl vakuum6 kommenttia:

 1. Hyvät on popot, vaikka en niillä vielä montaa sataa kilometriä ole kävelytkään. Itse en tarvitse kenkiin useita sukkia. Olen käyttänyt niissä ainoastaan yhtä sukkakertaa, joskus joku vähän paksumpi vaellussukka ja joskus jopa olemattomia vähän kantapään yli ulottuvia sukkia. Yhtään rakkoa en ole vielä saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Mistä olette kyseiset kengät itsellenne hankkineet? Ei juuri outnorthin lisäksi tarjontaa löydy, ainakaan niin että ihan liikkeeseen asti pääsisi kengän sopivuutta omaan jalkaan kokeilemaan. Lesti lienee lundhagsin vakio, niin kovasti epäilyttää sen istuminen omaan jalkaani.

  VastaaPoista
 5. Olen etsinyt ahkerasti sopivia kenkiä kesään ja telveen. Kutsun ostamiani yakin nahkaisia järeitä kenkiä ranteenmurskaajiksi, koska ne ovat niin järkyttävän liukkain vibrampohjin varustetut. Merrelin kepeitä nyt menossa, kivat ovat nekin pitää, mutta liian matalavartiset ja jalat kokoajan märkinä. Minulle toimintaan kuuluu vielä puihinkiipeily, joten jonkin asteinen ketteryyskin olisi ihan hyvä. Toinen hieno testi oli tuo merinovillapaita juttu. Itsellä juoksukerrostona ollut vuosia devoldin järeintä ja activesarjaa ja viimetalven mesh-asu. Mesh on nyt vainaa...reikiä on vähemmän, mutta ne ovat suurempia. Taisi toteutua se vanha vitsi siitä, että mistä paidasta reiät vähenee, kun sitä repii.

  VastaaPoista
 6. Minulla on ollut vuoden verran käytössä Meindl Torup't ja lähiaikoina olisi tarkoitus kirjoittaa omia kokemuksia niistä. Mainiot kengät keveytensä takia. Olen käyttänyt niitä kesällä ja talvella, töissä ja vapaalla ja edelleen kengät ovat hyvässä kuosissa.
  http://tervastulia.blogspot.fi/2014/08/testissa-meindl-torup.html

  VastaaPoista