15.6.2015

Viikko koulussa: Itäsuomi

Viime viikko koulussa itäsuomen veteen ja tukkilaisperinteeseen tutustuen. Ilman sen kummempia selityksiä kuvat kertovat paljon enemmän kuin sanat. Alkuviikosta melontaa Jongunjoella Lieksa/Kuhmo alueella (Wikipedia) 3 päivää, vähäsen tukkilaisperinnettä ja uittoa sekä tutustuminen Kolin (luontoon.fi) alueeseen. Siinä se viikko kulukin oikein mukavasti...
Kanootit vuokrattiin erästelyltä: www.erastely.fi
Jongunjoen kuohuja ja väistettäviä kiviä.


Tälläisen jäljen näkeminen saa hymyn kasvoille :) 

Loimutaimenta.


Käytiin tutustumassa myös alueen sotahistoriaan.

Tukinpyörityskisa. 

Valmistautuminen Ruunaan koskiin. Kumilautalla Neitikoski ja muutama muu koski läpi.
Päivän työkalut.

Närelenkin tekoa.


Koli
Koli

6 kommenttia:

 1. Onko tukki kuinka paljon ohjailtavissa koskessa vai onko se pelkkä ajopuu, jonka päällä koski lasketaan siitä, mistä tukki sattuu kulkemaan?

  VastaaPoista
 2. Tukki painaa joitakin satoja kiloja (veikkaus) ja melana toimii "keppi" jonka päätä on vuoltu sellaiseksi melan tapaiseksi. Leveyttä ehkä 10 cm. Tasaisella vedellä kattelin tarkemmin kääntymistä ja se oli hidasta ja hankalan näköistä. En usko, että tukilla väistellään kiviä tai muutenkaan tehdä mitään nopeaa liikettä. Kuvassa oleva koski oli kohtalaisen kivetön ja vaikutti siltä, että tukin kanssa tultiin alas virran mukana ja loivissa mutkissa koitettiin vähäsen vääntää siihen suuntaan mihin olisi tarkoitus mennä. Kuvasta ei selviä, mutta koski oli pitkä ja tukkijätkä pysyi koko ajan virran keskellä muutamasta mutkasta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos analyysistä. Hmm. Kyllähän tietysti pitkällä sauvoimella voi lisäksi tökkiä vauhtia pohjasta ja rannasta, kun tarkemmin asiaa pohtii.

   Poista
 3. Anonyymi16/6/15

  Minkä eläimen jälki on kuvassa, näkyikö kyseistä eläintä luonnossa livenä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susihan se siinä. Seuraili peuran jälkiä rantoja pitkin. Olisi hienoa nähdä, mutta isolla metelöivällä porukalla liikkuessa aika epätodennäköistä.

   Poista
 4. Anonyymi17/6/15

  Koska valmistut eräoppaaksi?

  VastaaPoista