3.5.2015

Retkellä: Linlo, Kirkkonummi

Mikä, missä? No Linlo... Harva tietää tästä Kirkkonummen kaupungin omistamasta ulkoilu/retkeilyalueesta yhtään mitään. 

"Linlon saari 
Linlon saareen johtaa mantereelta kävelysilta. Alueella on pysäköintipaikka, keittokatos nuotiopaikkoja, käymälä sekä huvivenesatama. Linlon sataman toiminnasta vastaa Satamayhdistys-Linlo Marina ry. Lisätietoja sataman toiminnasta http://linlomarina.fi/ 
Lisätietoja puh. 09 29671/liikuntapalvelut."

Yllä olevassa kappaleessa on se mitä Kirkkonummen sivuilta löytyy. Karttapalveluiden haut osuu oikeaan kohteeseen, mutta siihen se oikeastaan jääkin. Kävin saaressa yhden yön retkellä ja ihastuin paikkaan. Saaristohenkistä rantaa, synkkää kuusimetsää, avokalliota, kosteikkoja, nuotiopaikkoja, katoksia yms. kaikenlaista puuhasteltavaa ja ihmeteltävää. Vaikka Linlo on saari niin sinne pääsee kuivin jaloin. Venesataman perältä lähtee pieni silta ja parkkitilaakin on kohtalaisen runsaasti (keskikesällä saattaa olla toisin...). Linlosta löytyy tulipaikkoja, katoksia sekä huusseja. Itse löysin neljä katosta jotka olivat lähes taloon verrattavissa sekä lukuisia nuotiopaikkoja joista osa on varmasti "laittomia", mutta ne jossa on kirves ja roskis niin eiköhän niitä saa käyttää mielinmäärin. Puuvajoja ei löytynyt nuotiopaikkojen yhteydestä vaan vain kasa tukkeja. Katoksilla ainakin osalla puut olivat ihan hyvässä kunnossa. Suosittelen kirveen ottamista mukaan niin saa valita paikkansa vapaammin. 

Linlo keittokatos. Yksi niistä. 
Yövyin Laavussa tulipaikan vieressä. Tulipaikka ja viereinen laituri poijuineen taisi olla Linlon venesataman retkisatama johon kaikilla olisi vapaa pääsy. Paikka on suojainen ja melojalle kohtainen rantautumispaikka. Karttalinkki.

Linlo retkisatama ja keittokatos. Kuvaajan selän takaa kiertämällä pääsee vasemmassa reunassa olevalle väylälle.
Katos on ainakin hyvin suojattu tuulelta. Linlon katoksista ehkä se tunnelmallisin vaihtoehto.
Maisemat ainakin olivat hienot, mutta oviaukon suuntaus täysin väärä. Aamuaurinko paistoi suoraan silmiin.
Aamulla, tai no päivällä lähdin kiertelemään saarta ristiin rastiin. Koko saaren voi kulkea rantoja pitkin. Mökkejä tai muutakaan estettä ei ole. Vaikka saari ei kauhean iso olekkaan niin rikkonainen ranta lahtineen lisää käveltävää ihan riittämiin. 

Monessa kohtaa tuli mieleen Nuuksion ja saariston yhdistelmä.

Mikäköhän tämänkin tarina on? Selkeästi se on ollut joskus pontoonien päällä, mutta myöhemmin hajonnut. Rannassa kasa sähköjohtoa ja laudanpätkiä. 
Paikoitellen kohtalaisen kosteaa, mutta polut silti suurimmaksi osaksi lenkkareilla kuljettavaa maastoa.


Yksi nuotiopaikoista. Ihan mukava näköala etelän suuntaan.
Katokset näyttävät enemmän taloille kuin katoksille.

Jäljistä päätellen myös kiipeilijät on löytänyt Linlon...
Talomaisin keittokatos. Karttalinkki.
Sama "talo"
"Kartta" Polut menee vähän miten sattuu ja isoja polkuja puuttuu, mutta ainakin antaa suuntaa. Klikkaa isommaksi!
Linlo sijaitsee Kirkkonummella Upinniemen itäpuolella ja Porkkalan länsipuolella. Karttalinkki. Paikalle pääsee helposti autolla kun kattelee kartasta osoitetta Linlontie 136, Kirkkonummi. Juuri ennen venesatamaa tien reunassa on runsaasti parkkitilaa kuten myös venesatamankin puolella. En löytänyt kylttejä jotka kieltäisivät pysäköinnin muilta kuin venekerholaisilta tai sataman käyttäjiltä. Myös fillarilla polkaiseen paikalle helposti, mutta viimeiset noin 10 km. on kohtalaisen heikkolaatuista asfalttia. Juna-asemalle on noin 13 km ja bussilla pääsee parhaimmillaan noin 2 km päähän Helsingistä. (reittiopas.fi

Suosittelen tutustumaan alueeseen!
4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, näyttää hienolta paikalta! En ollutkaan tajunnut että tuonne a) menee silta ja b) pääsee bussilla lähelle. Täytyypä käväistä sopivana viikonloppuna.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi6/5/15

  Hieno artikkeli kuten aina...

  Tuo on tyypillistä tuo ettei näistä kuntien, kaupunkien ja/tai näitä lähellä olevien vanhojen institutionaalisten retkeily-yhdistysten alueista tahdo löytyä tietoa. Lähinnä niihin törmää vahingossa, mikäli on törmätäkseen. Yleensä jostain kunnan verkkoportaalin unohdetuimmasta nurkasta löytyy maininta, joskus jopa linkki jollekin sivulle.

  - L.V

  VastaaPoista
 3. Anonyymi7/5/15

  PS. Täytyy nyt avautua harmistuksesta.

  Harmillista on että näillä meidän retkeily ja ulkoilualueita huoltavilla organisaatioilla tuntuu olevan pakonomainen tarve rakentaa näitä tulipaikka hirvityksiä pilaamaan muuten niin hienoja luontokohteita. Tämä tuntuu olevan täysin sääntö enemmän kuin poikkeus, että kauniit paikat enemmän tai vähemmän rakennetaan jollakin ylimitoitetulla mutterikodalla, mutteripenkki-harjateräsmakkarakiikku-mutakuoppa-yhdistelmällä, makkaranpaistouunikatoksella pöytineen tai hirsikodalla joka on metrin ylempänä tulipaikan pohjaa jolloin siitä ei ole mitään muuta iloa kuin sateensuoja jota ei edes voi tuulen mukaan kääntää, siten ettei se samalla toimi savuimurina.

  Vähempikin riittäisi 70% paikoista ja samalla tunnelma kymmenkertaistuisi, kun leiri- ja tulipaikat rakennettaisiin enemmän paikan, eikä standardi mutterin ehdoilla.

  En tiedä mitä retkeilijäryhmää varten nämä kaikki paikat on rakennettu, mutta ainakaan itseäni, ehkä muitakin retkeilijöitä, jotka haluaisivat viettää aikaa mahdollisimman vähän rakennetussa ympäristössä, kun luontoon ovat kerta lähdeneet. Eivät nämä nykyisen kaltaisella filosofialla ylläpidetyt retkeilykohteet tarjoa juuri mitään, tulipaikkojen suhteen. Saman luontoelämyksen voi kokea esimerkiksi pääkaupunkiseudulla itähelsingin syrjäseutuja ilta-aikaan tallustelemalla ja siellä voi jopa eläimiäkin nähdä "arkipäiväisiä" kun ovat ketut, rusakot, fasaanit, pöllöt, haukat, hirvet, kauriit jne.

  On mielestäni väärin että erämaankaltaista luontokokemusta minimalistisine tuli ja leiri paikkoineen joutuu täällä euroopan Alaskassa lähteä hakemaan napapiirin pohjoispuolelta, kun se olisi täysin mahdollista jo muutama kilometri asutuskeskusten ulkopuolella, kunhan huolto- ja muu yleinen filosofia näiden retkeily-, ulkoilu- ja esimerkiksi kansallispuistojen osalta muuttuisi järkeistetymmäksi.

  Mallia voi ottaa vaikka Kanadasta tai sitten erämaan hengessä soveltaa itse. Alueiden rauhoittamiseen ei tarvittaisi muuta, kuin metsäautoteiden puomittaminen tarpeeksi etäältä ja metsittäminen mikäli mahdollista, jolloin pahimmilta örveltäjä porukoilta vältyttäisiin. Moottori- ja purjevenesatamat on tietenkin oma lukunsa, ehkäpä tämä nyt pulpahti hieman hassuun artikkeliin liittyen, mutta nuo tanssilavat laittoivat kupin nurin.

  Mielenrauhaa.

  -L.V

  VastaaPoista
 4. Myös Pikkalan golfin takana on vastaavaa hiljaista ulkoilualuetta rantaviivalla..linlo on myös oiva paikka yön yli kalastusretkelle.

  VastaaPoista