Päivä työharjoittelussa

0600 Ring, ring kello soi ja tunti aikaa istua autoon eväät pakattuna. Pari kuppia kahvia leivän lisäksi ja kohti työpaikkaa.


0730 Työt alkaa. Ensiksi koirien juotto. Vettä, paljon vettä ja pikkaisen "lihaa" joka on lähinnä lihan, kalan ja öljyjen sekoitusta. Reilu 80 koiraa juo sen reilun 80 litraa joten kädet venyy ämpäreitä kantaessa.


0800 Paskaduunia sanan omassa tarkoituksessa. Lapio ja harava keräilee koirien jätökset tarhoista isoon laatikkoon. Operaatio on aika rankkaa kun hakkaa pistolapiolla jäistä kakkaa maasta irti. Siivouksen ajaksi häkit avataan ja osa koirista juoksee tuhatta ja sataa pitkin tarhan käytävää morjenstamassa kavereitaan. Kaksi koiraa on aika helppoa, mutta sitten kun vapaana juoksentelee 10 koiraa saa olla jo aika tarkkana, että kaikki saa takaisin omiin tarhoihinsa.

0900 Valjakoiden rakentelua. Kuka juoksee kenenkin kanssa ja millä kokoonpanolla. Joka koiralla on oma tehtävänsä valjakossa joten jonkinlainen järjestys on syytä olla.


0950 Asiakkaiden nouto parkkipaikalta.

0953 Kaminaan ja kotaan tulet.


0955 Briiffi valjakon ajamisesta sekä turvallisuudesta

1000 Valjakot lähtövalmiina ja moottorikelkat omilla paikoillaan.


1001 Brum brum ja hau hau. Tästä hetkestä ei ole kuvia. Lähtö tapahtuu sen verran vikkelästi, että välillä sitä toivoisi jonkinlaisen keinon pysäyttää ajan. Kaikkea voi tapahtua... Koirat sotkussa tai joku tappelee. Valjakko voi kaatua tai törmätä johonkin. Tai sitten valjakko ei vaan liiku ja johtajakoira tuijottaa etukelkan perävaloa :) Aina silti päästään matkaan tavalla tai toisella.

1004 Peräkelkan tyyppi on hoitanut kaikki ongelmat kuntoon ja seuraa letkaa perästä.


1010 Peräkelkka ajelee aukealla paikalla valjakoiden viereen tilanteen vaatiessa. Aina on mahdollista, että valjaat on solmussa yms. Matkan aikana peräkelkka ajelee muutamaan otteeseen letkan ohi metsän puolelta keulille varmistelemaan kelkkareittien ylityksiä ja haastavia mutkia samalla varmistaen koirien kuntoa. Homma käy urheulusuorituksesta jos haluaa pitää kelkan oikein päin. Etukelkka vetää letkaa ja varoittaa hidastusmerkeillä alamäistä ja mutkista.


1140  Asiakkaat koirineen takaisin tarhalla. Tarkistetaan koirien kuntoa tai tehdään mahdollisia siirtoja seuraavaan starttiin. Asiakkaille kerrotaan huskyistä ja mistä tahansa mitä kysymyksiä tulee vastaan. Kuumaa mehua ja keksejä.

1200 Asiakkaat parkkipaikalla kotiin lähdössä. Lisää mahdollisia muutoksia olemassa oleviin valjakoihin tai koirien vaihtoa. Kelkalla vesien haku ja kakkojen vieminen. Kaksi ajokertaa. Siivousta ja mahdollisesti kusitauko/ruokatauko/juomatauko kaikki samalla kertaa. Riippuen seuraavasta ryhmästä rakennetaanko vai puretaanko valjakoita. Korjataan kaikki korjattava.


1300 Ruokien valmistusta. Lihojen muussaus ja nappuloiden sekoitus veteen. 7 isoa ämpäriä, kymmeniä kiloja lihaa ja aika monta vesitonkkaa vettä sekaisin nappuloiden kanssa joita on myös aika paljon. 

1350 Uusi ryhmä saapuu parkkipaikalle ja niiden nouto.

1400 Briiffi valjakon ajamisesta sekä turvallisuudesta. Samanlainen kuin aamupäivälläkin.

1405 Valjakot lähtövalmiina ja moottorikelkat omilla paikoillaan. 

1409 Peräkelkan tyyppi on hoitanut kaikki ongelmat kuntoon ja seuraa letkaa perästä.

1500 Samat jutut kuin aamupäivänkin ryhmällä mukaanlukien extrakortti: kaikkea voi tapahtua matkan varrella.


1600 Takaisin tarhalla. Asiakkaille jutustelua ja niiden poislähtö. Valjakoiden purku ja reet liinoineen kuntoon. Taljat ja huovat kuivumaan tai pakettiin.

1645 Koirien ruokinta. Monelle koirista tulee oma määrä ruokaa riippuen aktiivisuudesta, säästä, vuodenajasta, laihuudesta, sukupuolesta yms...


1715 Seuraavan päivän lihojen paloittelu ja sulamaan laitto. Jokunen kilo saa kyytiä kirveeltä.


1730 Autossa kotia kohti. Naamaa polttaa. Voi olla väsymys tai äärimmäisen yleinen auringonpaiste.

1750 Kaupassa nälkäisenä. Ei ole koskaan hyvä idea.

1830 Hellan tuijotusta koska ruoka kypsyy ja heti perään kattilallinen ruokaa.

1900 Jutustelua kämppiksien kanssa

2200 Nukkumaan

0200 Unia pennuista...Tämä ei ole mikään tietty päivä vaan kooste siitä mitä päivä voi olla. Joskus hiljaisempaa ja enemmän aikaa, joskus kiireisempää ja vähemmän aikaa. Joka tapauksessa 

TÄMÄ ON IHAN MAHTAVAA HOMMAA!