Reissussa Pudasjärvellä

Viime viikonloppuna kisattiin umpihankihiihdon MM kisat Pudasjärvellä. Eerikkilällä kolme joukkuetta kisassa sekä muutama huoltaja autamassa lähdössä ja maalissa. Minun piti olla kisaamassa, mutta pitkittynyt flunssa oli eri mieltä.

Lähdimme reissuun torstai aamulla aikaisin ja tavoitteena oli olla hyvissä ajoin perillä Pudasjärvellä. Muutaman pysähdyksen taktiikalla matka-aika meni nopeasti ja hyvä sääkin auttoi asiaa.

Meidän majoitustilat Syötteellä.
Illalla yhteisruokailu huollon valmistamana ja sitten armotonta rinkan viilausta joka varmasti jatkuu vielä perjantai illallakin. Aamulla onkin muut jutut mielessä.

Perjantain ohjelmassa koiravaljakkosafariin tutustumista ja pieni lenkki koirien kanssa. Minulle tämä oli ensimmäinen kerta ja todella hauskaa puuhaa vaikka koirat kulkikin aika hiljaista vauhtia. Hyvä ensikosketus tulevaa työharjoittelua varten. Samalla valjakkoyrittäjä kertoi ammatistaan ja sen hyvistä ja huonoista puolista. Koko päivä ulkona ja suksien viimeiset testit.

Pomo
Kelkka edellä ja valjakot perässä.


Testailin altai hokkeja todella upottavassa hangessa. Kuumaa puuhaa, mutta pääsee silti eteenpäin. Aurinko laski ja sitten alkoikin paniikki suurimmalla osalla. Tarviiko termospulloa? Tarviiko varapaitaa? Tarviiko sitä ja tätä... Rinkat painaa liikaa ja jostain on luovuttava. Kajkan läppä painaa 400g ja se saa lähteä. Entäs ylimääräinen termari... Pois ja niin edespäin. Kilpailun säännöt vaativat 8 kilon painon jokaiselle kisailijalle keskiarvon mukaan. Typerä säääntö. Määrittelisivät mielummin varusteet kuin niiden painon. Tämän tyyppiseen kisaan voi lähteä ihan hyvin vaikka 6 kilon repulla jos asiaan perehtyy ja suunnittelee jokaisen varusteen ja niiden käytön kunnolla. Kyseessähän on urheilukilpailu eikä retkeily.

Itse kilpailu:
Umpihankihiihdon MM kisat on nopeuskisa höystettynä tiedolla. Kilpailun periaate ja kulku lyhyesti alla.
Perjantai:
Vapaaehtoinen maastoyö joka tällä kerralla oli lauantain rastilla 1. Eli perjantain yöpyjät saavat lyhyemmän reitin luantaiksi.
Lauantai:
Lähtö arvonnan mukaan heti aamusta. Samoihin aikoihin lähtevät jo maastossa olevat jotka on joitakin kilometrejä edellä. 4 rastia ja 5 lisärastia ennen yötä. Aikaa on käytettävissä 10 tuntia ja ylityksestä tulee sakkoaikaa. Tehtävärasteilla on hyvin yksinkertaisesti toteutetut tehtävät kuten etäisyyden arviointi, marjojen tunnistus, polttoaineiden tunnistus hajun perusteella yms. Rasteilta saa pisteiksi minuutteja jotka on pois sunnuntain kiristä. Mitä enemmän pisteminuutteja sitä aikaisemmin on lähtö loppukiriin. Joten jos meinaa pärjätä ensimmäisen 15 joukkoon joutuu keräämään kaikki lisärastit ja tehdä tehtävärastit oikein. Lisärasteilla ei ole tehtäviä, vain aikahyvitystä. Kaikki tehtävät ja lisärastit tuovat yhteensä 30 minuuttia aikahyvitystä. Koko reitti lisärasteineen noin 40 km. Auratut tiet ja merkityt kelkkareitit on kiellettyjä käyttää. 
Sunnuntai:
Kiritaival joka pitää hiihtää umpihangessa. Toisten jälkiä saa kulkea 5 metriä (oman joukkueen jälkiä saa hiihtää). Kirin pituus noin 7 km. Ne ketkä lähtee ensimmäisen 10 min aikana kisaavat mitalipaikoista. Myöhemmmin lähteneillä tuskin on mahdollisuuksia. Parhaimmat menevät kirin noin tunnissa. Joukkueiden perässä hiihtää valvoja joka varmistaa ettei muiden jälkiä käytetä.

Viimeisiä säätöjä keskellä yötä.
Myöhään perjantai illalla kaikkien varusteet on pakattu ja valmiina kilpailuun. Kevein rinkka on noin puolet painavimmasta. Saas nähdä mitä käy.

Aamun lähtö odottaa ja kaikki valmiina koitokseen. Jotain pieniä säätöjä vielä ilmenee, mutta ei mitään ihmeellistä. Sää on erikoinen. Tuulee, sataa lunta ja on sumua. Pakkasta vain 6-7 astetta.
Siirtyminen lähtöön omalla vuorolla. Kilpailussa on melkein 300 kisaajaa ilmoittautuneena. Aikamoinen härdelli syötekeskuksen pihalla. Lähtö laskettelurinnettä alaspäin :) Onneksi se taitaa olla jonkinlainen siirtymisreitti eikä ole liian jyrkkä. Silti moni kaatui heti lähtöviivan jälkeen.

Sinne ne hävisivät sumuun ja sateeseen. Jokaisella joukkueella on mukanansa "träkkeri" (tracker.fi) joten joukkueiden sijaintia voi seurata kännykällä tai koneella. Tähän väliin pitää sanoa kuinka per****tä kisan ohjeet on. Jos haluat seurata kisaa kännykällä niin ota selvää mieluiten jo etukäteen millä nimellä ja salasanalla seuranta onnistuu. Kännykällä kun ei onnistu javalla toimivien sivujen katselu. Trackerin ohjelmalla onnistuu kunhan tiedät tunnuksen ja salasanan... Selvitä ne etukäteen.

Meillä on kolme joukkuetta jotka oli jaettu kolmen kuntoluokan mukaan 1., 2 .ja retki. (kisassahan on vain joukkue tai yksilösarja). Kaikki näytti hyvälle whatsapp viestien mukaan kunnes jossain vaiheessa puhelin pirahtaa. Tästä ei tule mitään, suksissa sata kiloa lunta! Ollaan 2. rastilla.
Olimme juuri lähdössä syömään huoltopurukan kanssa, mutta se saa jäädä toistaiseksi. Kisan aikana joukkueita ei saa huoltaa millään tavalla, mutta sovimme paikan missä nähdään ja katsotaan mitä tehdään. Pienimoisen sähläyksen jälkeen näimme joukkueemme. Ei mitään hätää! Hetki sitten olleen märän sateen jälkeen keli kylmeni äkillisesti asteen tai pari ja lumi ei enää tarttunut ja matka jatkuu. Retkijoukkue jatkaa hiihtoaan kisan häntäpäässä. Aurinko alkaa paistamaan.


Uudelleen kohti lounaspaikkaa. Pudasjärven keskustassa paikkoja ei ole kovinkaan montaa. Tuolla olisi kotipizza ja samantien takapenkiltä kuuluu "EI". Selvä, menemme siis muualle. Paikallinen kebab/pizzeria löytyy. Lappu luukulla ja matka jatkuu. Kolmantena vaihtoehtona jonkinsorttinen baari/lounasravintola. Yksityistilaisuus. Kysyn seuraavaa paikkaa ja se onkin tuossa ihan vieressä, nesteellä on kotipizza... :)
Autossa taas kunnes puhelin piippaa. Joukkueemme on pulassa ja yksi henkilö pitää hakea pois maastosta. Lisää sähläystä kunnes saamme tarkan sijainnin ja lähemme ajamaan lähemmäksi. Kisaorganisaatiolla on oma turvapuoli ja kelkat jolla ne hakevat keskeyttäneet pois maastosta. Olemme lähellä tien varressa ja sovimme, että kelkka heittää kisaajan tien varteen ja me noukimme kyytiin. Muuten kelkka joutuisi ajamaan lähtöön asti. Soittelua sinne ja tänne kunnes yhtäkkiä selviää, että kelkka vie henkilön lähtöön. Selvä ajamme siis sinne. Matkan aikana selviääkin turvallisuuspäälikön kautta, että kelkkakyydissä on koko joukkue. No mikäs siinä, mutta meillä on vain yksi auto johon ei mahdu koko porukka ja taas ajellaan ympyrää hakemaan toista autoa. Kaikki kuitenkin sujui hyvin ja keskeyttänyt joukkue pääsi mökille saunomaan. Kelkkakuski oli kysynyt mennäänkö yörastille. Jos niin olisi tehty niin voi vaan kuvitella millaista kikkailua siitä olisi seurannut...  Keskeytyksen syy oli lähinnä liian hidas vauhti. Kisaa ei olisi kannattanut jatkaa.

Kisakartta lauantaille. Lisärasteja saa hakea vasta 3. tehtävärastin jälkeen. Merkkauskynällä/tussilla korostetut kohdat puroja jotka ovat luultavasti sulia. Ylitys sallittu.
Ykkösjoukkue haki ylimääräisen lisärastin ja saivat tehtävistä hyvät pisteet. Aikarajasta jäi 8 minuuttia käyttämättä. Tarkkaa taktikointia :)
Kävin yörastilla katsomassa joukkueita. Harvoin näkee niin uupuneita henkilöitä, mutta kaikki kunnossa ja seuraavan päivän kiristä tulisi rankka.
Joka tapauksessa sijoitus ensimmäisen päivän jälkeen oli todella hyvä! 22 joukkuetta lähtee samaan aikaan tai ennen. Kaikki loput 6 minuuttia myöhemmin kuten myös toinen joukkueemme.

1. päivän tulokset ja lähtöjärjestys .pdf

Kovasti jännitettiin miten käy ja todella hyvin meni. Eerikkilän opasjoukkueiden sijoitukset olivat 36 ja 54.

Finaalin tulokset .pdf


Hajonta tässä kisassa on aika iso. Alla sijoitus ja aika:
1.   01:08:50
5.   01:30:25
10. 01:54:10
20. 02:09:09
30. 02:26:04
40. 02:41:05
50. 02:59:45
66. 02:55:43
Huolto hoitaa joukkueille sapuskat, saunat ja rakkojen korjaukset. Kämppä kasaan ja takaisin kohti etelää. Kotona 02.00