Viime vuoden viimeinen nuotioruoka metsäretkellä

Uusivuosi metsäretkellä Nuuksiossa. Kohteena Hynkälampi helpon saavuttavuuden takia. Etukäteen sovimme Jannen avisuora.wordpress.com kanssa tapaamisesta siellä jossain vaiheessa iltaa. Kauppa kiinni ja bussilla kohti nuotiopaikkaa. Matkalla seuraan liittyi kaverini jonka kanssa suunnistimme perille. Oletin paikan olevan tyhjä, mutta yllätys yllätys paikalla oli yksi päiväporukka ja kaksi yön yli viihtyvää porukkaa joista joinen oli Janne kaverinsa kanssa. Ilta tulilla ja välillä kodassa lämmitellessä. Hynkälammen nuotiopaikka on aivan surkea jos on kylmä keli. Meidän tapauksessa kova tuuli ja muutama aste lämmintä. Jossain vaiheessa taisi sataakkin.
Illan aikana paikalle saapui pariskunta joka olikin tuttua porukkaa. Pieni paikka tämä Nuuksio.
Nukuimme ison tarpin alla molemmilla vesitiiviit bivyt tuulensuojana. Minulla oli alpkit hunka bivy lainassa. Siinä on pohjakin samaa hengittävää materiaalia joten kylkeä kääntäessä ei juurikaan tarvi miettiä miten päin bivy on. Halpa ja toimii näin yhden yön kokeilun perusteella. Jos mietit hankkimista ja olet 180cm pitkä ja taistelet bivyn sisälle paksua makuupussia niin valitse samantien valmistajan xl versio. Normaali koko on yllättävän pieni myöskin hoikalle käyttäjälle.

Kameraan ei tarttunut kuvia juurikaan joten tässä vuoden viimeinen nuotioruokamme:

Uuniperunat ja katkarapukastike.

Perunoita varten tarvitset foliota ja itse perunan. Se voi olla rosamunda tai jokin muukin. Perunoihin pistellään puukolla pistoja kohtalaisen monta. Syvyyttä saa olla jokunen sentti. Perunat yksitellen folioon ja nuotion lämpöön. Meidän tapauksessa ritilän päälle liekkeihin. Peruna kypsyy hiljalleen joten alle 30 minuutin aikoihin ei kannata edes yrittää. Lähemmäksi tunti siinä menee. Perunoita kannattaa käännellä ja vaihdella paikkaa järjen mukaan. Kypsyyttä voi tunnistella painamalla perunaa kädellä ja jos se tuntuu pehmeälle niin vartti vielä ja yksi pottu kokeeksi puoliksi. Perunan keskipisteenkin pitäisi olla kypsä joten sitä kohtaa jos vähäsen tökkii puukolla niin tuntee onko kypsyys sopivaa. Rosamundassa on aika paksu kuori joten pieni palaminen ei haittaa, mutta itse syön perunat kuorineen niin koitan olla polttamatta.

Kastike valmistuu samalla kun perunat on laitettu nuotioon. Aluksi makea sipuli ja tuore chili pienennetään sopivasti. Sopiva kuumennus, että makua irtoaa nesteeseen. Tämän voisi kevyesti paistaa öljyssä jos olisi ollut öljyä... Tyydyin pieneen vesitilkkaan. Kypsäksi ei tarvi kuumennella.
Sekaan sulat ja valutetut katkaravut. Tai voi jäisetkin laittaa, mutta silloin niistä irtoaa nestettä kastikkeen sekaan eikä se enää ole haarukalla syötävää. Mun mielestä ihan sama jos lautasessa on reunat onko kastike "oikeaa" vai enemmän keittomaista. Kunhan ravut on sulanut niin tuorejuustoa sekaan "sopiva" määrä ja mausteeksi suolaa, mustapippuria ja kuivattua tilliä. Meillä oli creme bonjour aurinkokuivattu tomaatti 200g josta kastikkeeseen päätyi noin puolet. Katkarapuja oli muistaakseni 180g. Tämä annos oli kahdelle.
Tuorejuusto ei oikein meinaa sekoittua joten pieni lämmitys nuotion vieressä auttaa sekoituksessa. Kunnes soosi on sekaisin niin lopeta kypsennys ettei katkaravut kuumene liikaa ja liian kauaa. Saattaa mennä sitkeiksi. (Minua ei haittaa vaikka menisikin...).

Potut lautaselle, puukolla paloiksi ja kastiketta päälle. Helppoa jos on lautanen :)


Oi oi ja sitten syömään. Sama resepti maistuu kotonakin ja siitä on kohtalaisen helppo soveltaa omia versioita.