Talvista retkiruokaa. Rasvaa, lisää rasvaa!

Talviretkillä on yksi hyvä puoli: Saa syödä niin paljon kuin vaan pystyy. Huono puoli onkin, että joutuu syömään niin paljon kun pystyy.
Viikonlopun miniretki kohti Nuuksiota. Taas samaan paikkaan Hynkälammelle kun kaikki fiksut bussit oli menneet eikä kovassa pakkasessa viitsi seistä pysäkillä puolta tuntia. Espoon ikealta kävellen kohti määränpäätä.
Luntakin alkoi olla viime reissusta enemmän, mutta hiihtämään ei pääse vielä hetkeen.
Hynkälammen nuotiopaikalla kaksi nuorta miestä paisteli makkaraa päiväretken päätteeksi. Hetken juteltuamme toinen kysyi: Oletko Timo? Ööö joo, kuka sinä olet? Partion kautta tiesivät, minä en. Apinan tuntee kaikki. Apina ei tunne ketään...
Loppu ilta omassa rauhassa tulta ihmetellen. Ai niin tämän jatkuvan tärinän taustalla saattaa olla 10 tuntia sitten syöty lounas. Äkkiä sapuska tulille lämpöä tuomaan. Talvisessa metsässä ruoan kulutus on ihan käsittämätöntä. Koko ajan on nälkä ja jos ei syö niin on kylmä. Pakkasta ei ollut nyt mitenkään kamalasti. Lähialueen havaintojen mukaan -15 tai pari astetta kylmempää. Pieni tuulenvire vielä pahentaa asiaa. Iltapalaksi pyttipannua!

Tarvitset:
Peruna
Sipuli
Makkara
Mausteet (pippuri, suola, valkosipuli, chili)
Juusto (aurajuusto)
Voi
Paistinpannu ja jokin sekoitusväline
Nuotio

Kaikki kypsentyy pannulla joten ainekset viipaleiksi ja ensimmäisenä peruna pannulle voin kanssa kypsymään. Voita voi laittaa reilusti ja sen määrän kun tuplaa alkaa olemaan rasvan määrä sopivaa.

Perunat tulilla ja teevesi kattilassa.

Paistele perunoita miedolla lämmöllä fiiliksen mukaan kunnes kypsyvät. Tässä vaiheessa on helppo tehdä virheitä ja polttaa osa toisten jäädessä raaoiksi. Yksi keino on lisätä loraus vettä sekaan sen jälkeen kun perunat alkaa olemaan osittain kypsiä. Lämpö jakaantuu tällöin tasaisemmin, mutta silti pottuja kannattaa sekoitella aina välillä.
Kun perunat alkaa vaikuttamaan lähes kypsille voi sekaan heittää kaiken muun. Sipuli saattaa jäädä raa'aksi joten ne ketkä inhoaa raakaa sipulia kannattaa lisätä ne hyvissä ajoin.

Sipuli ja makkara lisätty juuri kun perunat alkaa vaikuttamaan lähes kypsille.
Sitten vaan kunnon lämpöä pintaan ja loputkin aineet kuumiksi. Jos jokin osa vaikuttaa vielä vaativan kypsennystä, mutta koko tuotos meinaa jämähtää pohjaan niin ne kypsyy ihan hyvin jos nostaa pannun sivummalle hautumaan nuotion lämpöön.

Valmis pyttipannu nuotiolla tehtynä ja juustoa päällä.
Kun sapuska on valmis niin aurajuustoa päälle. Tälläisessä pakkasessa kannattaa suosia "nörttipaloja" eli valmiiksi murustettua juustoa. Kivikovaksi jäätynyt juustonmurikka on yllättävän kovaa jopa hyvälle puukolle. Jäätynyt aurajuustomurupaketti kämmeneen ja kunnon isku pöytään. Jäätyneet murut irtoaa toisistaan ja homma toimii.
Ruokarukoukseksi kelpaa kunnon karjahdus "nälkä" niin lusikka tietää mihin suuntaa mennä, ääntä kohti!!!

Tätä tein illan aikana pari settiä. Hyvää ja tarpeeksi energiaa. Yö tarpin alla makuupussissa. Oliko kylmä? No oli hyvin kylmä... -9 asteen makuupussi -15 asteessa ei oikein riittänyt ja heikko makuualustavalinta korosti lämpöhukkaa. Keräsin kaikenlaista irtorisua alustan alle ja unien viimeiset pari tuntia nukuin sikiöasennossa.
Kokonaisuutena kiva miniretki ja äkkiä uudestaan reissuun!