Untuvamakuupussin pesu

Joskus sekin tulee vastaan, nimittäin makuupussin peseminen. Makuupussin niin kuin lähes kaikkien eristävien materiaalien eristävyys on suhteessa paksuuteen sama. Lika eli hiki, rasva ja kaikenlainen muu aines heikentää eristävyyttä painamalla herkkää untuvaa kasaan. Suurinpiirtein 10 cm paksuisella untuvapussilla tarkenee pienelle pakkaselle asti. 30 Nukuttua yötä ottaa jo muutaman sentin pois paksuudesta ja samassa suhteessa laskee eristävyyskin. Likaisessa makuupussissa paino/eristävyys/hintasuhde laskee eli käytännössä maksaa turhasta jos kallista untuvamakuupussia ei pese tarpeeksi usein.
Oma goliten ultra 20 untuvapeitto alkoi tulla turhan ohueksi. Untuva tuntuu kadonneen kankaiden välistä. Alkuperäisestä paksuudesta hävisi lähes puolet. Kesällä siitä ei juurikaan ollut haittaa kun lämpötilakin on korkeampi mihin pussi on tarkoitettu. Syksy tulee ja lisäeristävyyttä kaipaa.
Ei muuta kuin pesemään!

Untuvan peseminen kotona.
Untuvamakuupussin voi pestä kotonakin kunhan vaan on tarpeeksi iso pesukone ja kuivausrumpu sekä koko päivä aikaa. Toistaiseksi en ole kuullut pesukoneista missä olisi untuvalle oma ohjelma joten joutuu kikkailemaan ja päivystämään koneen äärellä. Makuupussien pintakankaat on kuitenkin sen verran tiiviitä, että huuhtelukertoja tarvitaan monta. Eli käytännössä koneen nappeja saa painella muutamaan otteeseen. Jossain koneissa saattaa olla pitkä huuhtelu, mutta en tiedä onko se riittävä koska mitä uudempi kone sen vähemmän se käyttää vettä.
Kuivausrummun kanssa sama juttu. Ohjelmat on liian lyhyitä varsinkin kun makuupussi täyttää lähes koko rummun eikä se pääse pyörimään kunnolla kuivurissa. Jotkut ohjeet kertovat, että sekaan pitäisi laittaa tennispalloja ja vastaan on tullut myös tenniskenkien lisääminen rumpuun. Itse en uskaltaisi lisätä sekaan mitään ylimääräistä kolisemaan koneeseen. Kuivauksen loppuvaiheessa kankaiden välistä saa etsiä märkiä untuvamöykkyjä ja availla niitä. Sitten takaisin rumpuun pyörimään. Muista käyttää untuvapesuainetta jota löytyy esimerkiksi retkeilykaupoista. Jos peset normaali pesuaineella niin nestemäisellä ja selkeästi pienemmällä annostuksella kuin normaalisti.

Pesulassa.
Helppo homma. Makuupussi tiskille 40€ kanssa ja parin päivän päästä voi hakea pois. Kätevää. Muutaman meilin jälkeen järjestyi tapaaminen sollin pesulassa Lähderannassa Espoossa. Makuupussi kainaloon ja tutustumiskäynnille.
Luulen tietäväni paljon eri materiaaleista, kestävyyksistä, pesusta, toiminnasta yms., mutta olin väärässä. Pesulan henkilökunnalla oli ihan käsittämättömän paljon tietoa materiaaleista. Paikalla oli myös viestintä- ja markkinointipäällikkö Taija Paavola, ei mikään "paperinpyörittelijä" vaan kunnon asiantuntija. He tiesivät materiaaleista enemmän mitä monien ulkoiluvaatebrändien edustajat pystyvät sanomaan. Mukava keskustella henkilökunnan kanssa jotka oikeasti tietävät mitä tekevät eikä vain arvaile tai heitä lonkalta omia arvioita.

Kokemusvuosia pesuloista enemmän kuin minulla elinvuosia. Kuivausrummun ohjelmaa valitaan untuvapussia varten.

Kuinka homma toimii pesulassa?
Aluksi tietysti tarkastetaan pesuohje makuupussista. Uskoisin jokaisessa untuvapussissa olevan samanlainen pesuohje. Vesipesu ja kuivaus kohtuu viileässä. Makuupussi pesukoneeseen ja sopiva ohjelma käyntiin. Pesulan koneet ovat tarkkoja. Lämpötila pysyy juuri siinä mitä ollaan säädetty. Kotikoneissa todellinen lämpötila saattaa heitellä tai hetkeksi käväistä huomattavasti korkeammalla mitä kone väittää. Sitä ei tapahdu pesulassa. Kone myös itse annostelee pesuaineen joka on testattu kohtuu tarkkaan. Sol testaa ja kehittää sopivat ohjelmat itse.

Siellä se minun makuupussini pyörii pesussa.
Makuupussi meni koneeseen yksin. Koneella on sen verran kokoa, että huuhtelu ainakin on tehokasta. Pussi pääsee pyörimään vedessä kunnolla eikä jää möykyksi rummun seinämille.

Sopiva ohjelma valittuna. Painoluokka on tosin eri kuin 600 gramman makuupussin. Tuskimpa sillä on väliä kun se on yksistään koneessa.
Pesun jälkeen makuupussi jatkaa matkaa kuivausrumpuun. Rummun koko in ISO. Kuiva makuupussi tuskin täyttää puoliakaan koneen koosta. Kotikoneissa untuvapussi olisi lytyssä eikä välttämättä kuivuisi kovinkaan hyvin. Kuivauskone päättää itse koska makuupussi on kuiva. Ohjelma määritteli 5% kosteutta kunnes se on valmis. Sen jälkeen makuupussi kuivataan roikottamalla huonekuivuuteen päivän ajan.

Myös kuivausrummusta löytyy ohjelmia kohtalaisen monta. Tämä ei tainnut olla makuupussini ohjelma vaan jokin muu. Ohjelmien valintaan oli ihan selkeä taulukko josta oikea ohjelma valitaan eikä pesulan henkilökunta joudu arvailemaan oikeaa.
Makuupussi on kuiva ja PAKSU. Ei se ollut näin ilmava edes uutena. Paranee vaan pesussa. Eiköhän tällä taas tarkene syksyn viileissä keleissä kunnes talvi saapuu.

Nyt se on muhkea ja lämmin. Parempi kuin uutena!
Kätevää. Makuupussi pesulaan ja parin päivän päästä se on kuin uusi! Jonkin verran olen kuullut, että makuupussia ei saisi pestä tai se menee pilalle. Ne on vain huhuja. Untuvapussia voi ja pitääkin pestä joko kotona tai pesulassa. Pesulassa pestäessä laatu on huippuluokkaa ja jos käy niin huonosti, että pussi rikkoontuu tai muuten viottuu on sol:llilla myös korvauskäytännöt jossa merkitsee makuupussin ikä. Korvauskäytäntö on mielestäni hyvä ja makuupussin käyttöikä on laskettu yllättävän pitkäksi. Jos pussi rikkoontuu pesulan takia niin tapauskohtaisesti katsellaan miten korvaus etenee. Näitä vain ei ole juuri ollenkaan joten pesu on turvallista etkä menetä rakasta makuupussiasi.

Muutama sana Sol:lista:
Sol ei ole vain pesula vaan astetta isompi yritys. Liikevaihto 306 miljoona euroa. Sol työllistää noin
11 000 henkilöä. Lähimmän sol pesulan löydät tästä. Oman kokemukseni mukaan tietotaito on aivan valtava. Sol testaa ja kehittää pesupalveluitansa jatkuvasti sekä on tuotemerkkien kanssa yhteystyössä esimerkiksi canada goosen pesun kanssa.
Sol hinnasto. Makuupussin pesu noin 40€

Sol pesula myös välittää ympäristöstä. Kysyin tekstiilisuojaaineista sisältääkö ne fluoripohjaisia aineita ja vastaus on seuraavanlainen:
"Lotus –tekstiilisuojausaineista
Viimeaikoina on julkaistu kriittisiä näkemyksiä perfluoratuista (PFC) –yhdisteistä ja perfluoratuista tensidesitä (PFT). PFT on yleisnimitys kaikille fluoriorgaanisille yhdisteille, joilla on tensidimäinen luonne.
Tunnetumpiin tämän ryhmän edustajiin kuuluvat perfluoro-oktaanisulfonaatti (PFOS) ja perfluoro-oktanohappo (PFOA). Nämä aineet ovat kansallisten ympäristöviranomaisten toimesta tarkkailussa, koska ne eivät hajoa ympäristössä eikä niiden haitallisuutta ole tutkittu riittävästi.
Perfluoro-oktaanisulfonaatteja (PFOS) tai perfluoro-oktanohappoja (PFOA) ei käytetä Büfa:n tekstiilisuojausaineissa. Näitä syntyy hyvin pieniä määriä (<5 ppm) sivutuotteena fluoripitoisten C-8 (oktyyli) -aineiden valmistuksessa.
Tämän vuoksi BÜFA on jättänyt C-8 –kemian ja on siirtynyt uusissa LOTUS –tuotteissaan C-6 perusrakenteeseen. Näiden innovatiivisten raaka-aineiden valmistuksessa ei nimittäin voi syntyä lainkaan C-8 –yhdisteitä.
BÜFA LOTUS –tuotesarja on vapaa PFOS- ja PFOA –yhdisteistä eikä ole näin ollen aktiivisesti mukana vaikuttamassa PFOS- tai PFOA –päästöihin. Tämä on yksi BÜFA –filosofian perusrakenteita: ihmisen ja ympäristön suojelu. Kun missä tahansa on mahdollisuus minimoida ympäristökuormitusta, näin myös tehdään."

Vaikuttaa hyvälle. Tästä tekstiilisuojaaineesta myöhemmin lisää. Pesula vastaan nikwax. Aluksi vaan pitää päättää mitkä kuorihousut saksitaan kahteen osaan...