Kasvisruoka vaelluksella

Kasvisruokailijan vaelluseväät. Jonkin verran suunnittelua ja kaupassa pyörimistä. Ei sen kummempaa. Moni kuivaa jauhelihaa vaellukselle jota voi sekoitella lähes kaikkiin ruokiin. Kasvisruokavaliolla lihan proteiini pitäisi korvata jollain muulla. Kaikkia kasviksia ja juureksia voi kuivata ja osa löytyy kaupasta jo valmiiksi kuivassa muodossa. Tässä muutama resepti:

Täysjyvä couscous.

Couscous (täysjyvä, proteiini 16%)
Sipuli
Kesäkurpitsa
Chili
Oliivi
Herkkusieni
Paprika
Juustoraaste (Grozette formaggio da pasta, proteiini 40%!!!)
Fetajuusto
Mausteet...
Ainekset herkulliseen ruokaan.
Tähän voi käyttää melkein mitä vaan kasviksia mistä tykkää. Kasvikset paloiksi ja pannulle kypsymään mausteiden kanssa. Käytä öljyä jos meinaa palaa kiinni. Kun kasvikset ovat kypsät niin siirrä koko komeus kuivuriin tai uuniin kuivumaan.

Kuivausaika riippuu niin paljon kuivurista ja sisällöstä ettei tarkkaa aikaa voi oikein sanoa. Veikkaukselta 4-8 tuntia saa kuivuri hyristä. Aivan rutikuivaksi ei silti kannata kuivata, jotta kasvikset imisivät itseensä vettä valmistusvaiheessa.
Kasvikset ja couscous pakataan erikseen minigrip pusseihin. Syy siihen on selvä. Kasvispussiin laitetaan vettä jo edellisen ruokatauon aikana. Näin ne turpoavat alkuperäiseen muotoon ja ovat valmiita käytettäväksi. Liian lyhyellä liotusajalla ruoasta tulee helposti turhan "kovaa" ja kasvikset tuntuu vanhalle purkalle. Liian lyhyttä liotusaikaa voi parannella pidemmällä keittoajalla, mutta silloin menee polttoainetta hukkaan. 30 min. liotuksella ruoka on syötävää, mutta 3 tunnin jälkeen maukasta.
Täysjyvä couscous vaatii keittämistä toisin kuin normaali. 5 min riittää jos hetken hauduttaa kattilassa.

Kattila ruokineen hautumassa paidan alla. Kaasua säästyy eikä ruoka pala pohjaan niin helposti.
Ainekset kattilaan ja kuumennus. Hauduttamalla ilman liekkiä saat säästettyä polttoainetta eikä ruoka kärähdä pohjaan yhtä helposti. Pasta kannattaa keittää loppuun asti. Muuten siitä tulee puuroa. Riisit, couscous, puurot yms. valmistuu kun sekoittaa ainekset kiehuvaan veteen ja antaa olla hetken sellaisenaan. Muutaman kerran keitin päälle ja siinä välissä vaikka paita kattilan päälle pitämään lämpöä. Aikaa menee enemmän kuin koko ajan keittäessä, mutta ruoka ei pala pohjaan ja samalla voi tehdä jotain muuta kuten mutustella näkkileipää.

Valmis ruoka.
Juustoraastetta päälle ja syömään. Juustoraaste (Grozette formaggio da pasta, proteiini 40%) Säilyy avaamattomana huoneenlämmössä melkein vuoden. Avattuna vähemmän (mitä ikinä tarkoittaakin...). Juustoraaste maistuu lähes kaikkien ruokien kanssa.


Pestopasta

Täysjyväpasta (proteiini ja hiilihydraatit)
Pesto (rasva)
Juustoraaste (proteiini)

Perus mättöruoka. Sitä voi kauhoa kattilallisen helposti. Maistuu kotona ja reissussa. Ruoka on helppo, kolme ainesta jotka kaikki saa kaupasta "kuivana". Pesto tosin kannattaa siirtää lasipurkista muovipurkkiin. Muovipurkkeja saat etolasta tai retkeilykaupoista nalgenen valmistamina.
Keitä pasta kypsäksi ja sekoita joukkoon pesto sekä juusto. Lusikoi ääntä kohti.Linssit ja riisi.

Punaisia linssejä (proteiini)
Riisi
Kasviksia
Intialainen mausteseos

Tämä ruoka vaatii aavistuksen pidemmän keittoajan. Pikariisi on pahaa joten pitää tyytyä normaaliin.
Osa aineksista.
Linssit pitää huuhdella ennen käyttöä. Sen voi tehdä kotona valmiiksi tai sitten reissussa vaikka hyttyshupussa huuhdellen. Kasviksien määrässä tai laadussa oma luovuus on rajana. Lähes kaikki sopii joukkoon. Linssien maku on aika mieto joten makua saa kätevästi vaikka intialaisella tikka masala mausteseoksella. Linssien ja riisin kypsymisaika on lähes sama joten kaiken voi laittaa kattilaan samaan aikaan. Muista liottaa kasviksia muutama tunti ennen ruoan valmistusta.

Valmiista ruoasta ei ole kuvaa. Vissiin on ollut niin nälkä, että kamera on jäänyt taskuun....

Nuudelit

Nuudeleita ja kasviksia.
Ravintosisällöltään kohtuu tyhmää ruokaa, mutta ei joka ruoalla tarvitse ihmetellä paketin kylkeä. Hyvää, halpaa ja helpppoa. Kaupan pakastealtaasta löytyy esimerkiksi wokkivihanneksia jotka kuivuu kuivurissa todella helposti.
Kasvikset liotuksessa. Vettä on aivan liikaa, mutta sama vesi käytettiin nuudeleihin. Korkealla tunturissa ei vetta meinaa löytyä joten kannettiin alhaalta laaksosta mukana kasviksien joukossa.
Tuollaista soosia siitä tuli.
Siinä muutama resepti. Tämä oli minun ensimmäinen reissu pelkällä kasvisruoalla. Yllättävän hyvää ja helppoa suunnitella ja valmistella ruoat. Joka aamu puuroa ja leipää. Muut lämpimät ruoat olivat perunamuussia ja kasviksia, nuudeleita eri mausteilla/kasviksilla, pastaa ja juustokastiketta yms.

Metsästä löytyy lisämaustetta aamupuuroon.
Juuri nyt kuivurissa kuivuu linssimuhennos. Tuoreena todella hyvää. Saas nähdä kuinka toimii kuivattuna reissussa. Siitä lisää myöhemmin.