Reppuun uusia taskuja vanhojen tilalle

Jos googlettaa sanaa rinkka kuvahaulla niin huomaa lähes kaikkien rinkkojen olevan samanlaisia. Ainakin taskujen osalta. Läppä jossa on vähintään yksi (pieni) tasku, sivutaskut ja itse päätasku. Ne löytyy melkein kaikista. Jossain sitten on kaikenlaisia lisätaskuja pikkutavaroille yms. En ole vielä ymmärtänyt pienien taskujen käyttöä kuten läpässä olevaa muutaman litran taskua. No mahtuuhan sinne  kaikkea pikkuromua mitä on kiva kaivaa esille.... jos ne löytyy. Olen yrittänyt pakata kaikki käyttötarkoituksen ajankohdan mukaan.
Yöpymiseen liittyvät samaan paikkaan eli majoite, makuupussi, hammasharja, vaihtovaatteet, varapatterit ja mahdollinen tiukka pullo. Aika harvoin mitään noista tarvitsee kesken päivää.
Sitten jäljelle jää sapuskat. Samaan säkkiin eksyy myös keitin ja polttoaineet jos sellaisia raahaa mukanansa. Ensiavulle, kameralle ja muulle pienelle tavaralle löytyy sitten paikka joko omasta kuivapussista tai jostain taskuista. Sen määrä on kuitenkin sen verran pieni ettei tarvitse miettiä minne sen laittaa. Jatkuvasti käytössä olevat tavarat kuten kompassi ja kartta, hyttysmyrkky, linkkari yms. mahtuu housujen taskuun ja löytyy vaikka rinkka ei olisi vierellä.
Mitäs vielä... Ai niin ne tavarat jota jatkuvasti saa venkslata edestakas riippuen säästä. Kuoritakki ja housut, pipo, buff, hanskat, taukotakki ja vaikkapa sienikori. Mihis ne sitten änkee?

Olen laiska. Suurin osa muistakin on laiskoja. Sadetakki laitetaan päälle liian myöhään. Kastutaan. Sadetakki otetaan pois liian myöhään. Kastutaan. On kuuma ja päällä liikaa vaatetta, hiki virtaa. On kylmä vaikka rinkassa olisi vaatetta. Olisi kiva jos rinkassa olisi päällä ISO tasku mihin voi vaan tiputtaa sadevaatteet ja taukotakin. Ehkä jotain muutakin minkä vain haluaa nopeasti pois käsistä ja helposti taas esille.

Haglöfs lex 80 http://www.haglofs.com/fi-FI/tuotteet/reputlaukut/backpacking/unisex/lex_80_fi-fi.aspx
Haglöfs lex muistuttaa idealtaan kätevyyttä. Läpän taskun tilavuus on 20 litraa. Kannattaa käväistä tutustumassa retkeilyliikkeessä. Oma rinkkani on lundhagsin forest 50 ja siinä on "perinteinen" läppätasku. Ei ole enää.

Hahmotelma taskusta
Muutaman ajatuksen siirto paperille ja pienoismallin teko. Tosin pienoismalli ei ole minkäänlaisessa mittasuhteessa itse toteutukseen. Sitten vain leikkaamaan kangasta. Leveydet ja pituudet on ihan lonkalta heitettyjä. Tuon tyyppisessä toteutuksessa on aika helppo kaventaa jälkikäteen ompelemalla uutta saumaa vanhan viereen.


Kaapista löytyi kaksi kangasta joiden materiaalit ja värit sopii hyvin rinkkaan. Musta kangas on extremtextil.de X-pac VX07 ja vaalea eurokankaasta paksua autexia, samaa tavaraa kuin normaali "laavukangas". Tämä kangas on tosin paksumpaa kuin linkissä oleva. Veikkauksena noin 120g/m2.


Yleensä ompeluprojekteissa on helpompaa ommella kokonaisuuksia kasaan ja yhdistää valmiita elementtejä toisiinsa. Tässä hommassa kangaspaloja on 6, hihnaa 4, solkia 4 ja vetoketjuja vetimineen 1 kpl. Ompelin vetoketjun valmiiksi kiinni ennen muihin paloihin koskemista.


Vetoketju kiinni molemmilta puolilta ja säältä suojaava läppä päällä. Hetken aikaa sai taas miettiä, että osat tulee oikeinpäin ja oikeaan kohtaan.


Ja vinkkinä kaikille: Hankkikaa voimakas pieni magneetti johon voi heitellä kaikki ylimääräiset neulat ja muut metalliromut. Siitä niitä on helppo ottaa käyttöön kun tarve vaatii.


Vetoketju on paikoillaan ja kangasta pitäisi saksia muotoon. Hetken pyöriessä ympyrää ja etsiessä mistä rakennan käyrän viivottimen keksin vääntää ruuvitangon mutkalle narun avulla. Toimii! Tietty pelkällä narulla ja teipillä olisi saanut saman lopputuloksen, mutta tulipa kokeiltua.


Muotoa alkaa tulemaan vähitellen. Tässä välissä tuntee itsensä tyhmäksi. Olisi pitänyt olla enemmän hereillä matikantunneilla. Yllä olevassa kuvassa kaikki kankaanpalat on saman levyisiä. Ylläri ylläri kaareva sauma lisää senttejä.... Loppujen lopuksi virhe olikin voitto. Läpästä olisi tullut muuten aivan liian leveä.


Laskuvirheen määrä molemmilla puolilla. Ylimääräisen osan sai kuitenkin helposti pois. Uusi sauma ja loput saksilla irti. Tuossa kuvassa on vetoketjun ns. aina auki oleva puoli kun vetimiä on yksi. Ei tarvitse välittää kuinka ketjun ompelee kunhan se pysyy paikoillaan. Kahdella vetimellä pitäisi olla tarkka ja ommella kunnolla.


Vetoketjun toinen pää. Tämän pään pitäisi aina pysyä kiinni joten ompelussa saa olla tarkkana. Käytin metriketjua jossa ei ole stoppareita tai muitakaan lisäosia auttamaan vetoketjun päätä. Tämä on ainoa kohta jossa joutuu ja kannattaa ommella käsin. Ihan normaalia lenkkiä ketjun hammasosan ympärille estämään purkaantuminen väärästä päästä. Lisäksi pikaliimaa tukemaan lankaa niin se ei pääse löystymään tai purkaantumaan jos osa langoista menee poikki. Pikaliima muutenkin kuuluu ihan ykkös apuvälineisiin varsinkin loctite flexgel. Se ei liimaa kankaita kiinni toisiinsa vaan tekee ompelulangasta kuin rautalankaa eikä purkaannu vaikka osa ompeleista ratkeaisi. Tuolla viimeistelen lähes kaikki ompelujuttuni.


Taas haastavaa ajattelutyötä. Soljet pitäisi saada oikeinpäin. Hetki kannattaa miettiä ennen kuin ompelee kiinni. Tässä projektissa melkein kaikki tehdään nurinperin käännettynä joten virheitä tulee helposti ja osat menee väärinpäin.


Nyt on läppä sen verran valmis, että voi kokeilla. Mmmm... Jotain pitää muuttaa...


Sisäsaumat sai kanttinauhasta päällysteen. Ei ulkonäön takia vaan lisävahvistusta saumoihin ja sen sisälle voi virittää kuminauhan.


Kuminauha sisälle ja toiseen päähän lukko ja toinen pää ommeltu kiinni. Kunnon kiristys ja HEP tasku on valmis!


Taskun tilavuudesta en osaa veikata, mutta sisällä on kuoritakki ja housut. Paksu fleece ja buffi. Vähäsen se vaikuttaa takapainoiselta. Taskun alaosaa voisi kutistaa muutaman sentin tai sitten ei. Painoa taskuun ei kuitenkaan tule kuin kilo tai kaksi. Mahtuupahan talvella toppatakkikin mukaan. Vetoketju erottuu kuvasta jotenkuten. Vähäsen se jäi liian taakse. Ainoa haitta siitä on veden valuminen taskun sisälle. Jos läpän alle laittaa makuualustan tai mitä tahansa tavaraa niin homma on ratkaistu sillä.


Sitten vaan testaamaan miten toimii käytännössä.