Mesiangervo, luonnon oma aspiriini

Kauhea päänsärky ja korvat lukossa. Tuttu olotila varmasti kaikille. Lääkkeeksi burana tai paratabs, mutta tarviiko aina kääntyä apteekin puoleen? Suomen luonnosta löytyy monta kasvia apuun. Salisyylihappo eli tutummalta nimeltään aspiriini on luonnon oma aine. Sitä löytyy esimerkiksi pajuista sekä mesiangervosta (Filipendula ulmaria). Pajunkuori kuulostaa jo niin pahanmakuiselle, että päädyin toiseen vaihtoehtoon.

Kolmatta päivää kunnon jomotus päässä eikä burana enää oikein auta. Päätä ei voi laskea alas ja nukkuminen tuntuu ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Korviin sattuu välillä vasempaan ja välillä oikeaan. Bussin kyydissä kuopat ja jarrutukset lisäävät tuskaa.
Mökin terassilla istuessani tajusin rannan olevan täynnä sopivaa kasvia kokeiluun.

Mesiangervo
Keräsin mesiangervosta kasan ehjiä hyvän näköisiä lehtiä ja vähäsen kukintaa talteen. Hiostus eli kuten nimikin sanoo annetaan lehdille hiki pintaan. Se ei ole välttämätöntä, mutta viisaammat sanovat sen parantavan teen makua.

Hiostus
Hiostin lehdet kylmälaukussa jossa on pullollinen kiehuvaa vettä tuomassa lämpöä. Kantta ei saa sulkea sillä prosessi tarvitsee happea. Jätin kannen raolleen. Ohjeita löytyy yrttitarha.fi ohjeesta.

Ahneena jätin homman kesken liian nopeasti ja siirryin kuivaamiseen. Tässä vaiheessa myös tein ensimmäisen teekupin. Jos teen nauttii heti niin turha lähteä kuivailemaan, mutta samalla on helppo tehdä isompi satsi ensikertaa odottelemaan.

Lehdet kuivuvat todella nopeasti esimerkiksi saunassa. Pelkkä auringonpaistekkin riittää. Ripusta nippu kuivumaan ilmavaan paikkaan.
Pieni annos mesiangervoteetä mukiin ja juomaan. Miltä se maistuu? No... teelle... Ihan juotavaa tai oikeastaan ihan hyvääkin (asiaan saattaa vaikuttaa kalastajien ongelmat. Itse kalastettu on aina parempaa kuin kaupasta...).

Tähän väliin muutama varoituksen sana:
Vaikka kasvi olisi tuttu ja helposti tunnistettavissa niin kroppa ei aina hyväksy luonnon kasveja samantien. Sama koskee muutamia ruokasieniäkin. Jotkin aineet tai maut ovat yksinkertaisesti liian vahvoja. Salisyylihappo (aspiriini) ei käsittääkseni aiheuta yliannostusta vaikka teetä lipittäisi useammankin kupillisen, mutta siinä on myös muitakin aineita joita ei löydy ruokakaupan hyllyltä ihan noin vain eikä vatsa ole tottunut niihin. Aloita kevyesti ja pienellä määrällä. Seuraa mitä kroppasi kertoo, vääntääkö vatsaa, onko jano, onko kielessä jotain poikkeavaa tunnetta yms. Vaikka mitään outoa ei tuntuisikaan niin pidä järki mukana!!! Aspiriinille allergiset, älkää edes kokeilko.

Ensimmäisestä pienestä kupillisesta siirryin isompaan muutaman tunnin päästä. Lopulta kolme kuppia (3x2dl) takana ja muutama tunti unta ja päänsärky hävisi! No johan on kumma. Seuraavana aamuna vielä yksi aamupalan kanssa.

Mesiangervotee ja marjoja. Puuro on siellä alla piilossa :)
Päänsärky hävisi, korviin ei satu ja voi niistää ilman, että pää räjähtää. Onko se mesiangervon takia vai vain normaalia "unella kuntoon" tyylillä selätetty kesäflunssa? Sitä en osaa sanoa, mutta varmasti kokeilen jatkossakin.

Takapihan yrttikasvit
Wikipedia
Yrttitarha, yrttien kerääminen