Retkiruokaa kotikonstein

Reiter yäk, real yäk yms. lisää vain vesi. Joskus ne on ihan paikallaan, mutta paljon mielummin retkillä syö oikeaa ruokaa. Kaiken voi kuivata paitsi rasvan. Rasvan voi laittaa erikseen johonkin tiiviiseen esimerkiksi nalgenen pikkupurkkeihin. Pestopastassa ei tarvi esivalmistella muuta kuin purkittaa pasta ja pesto sopiviin annoskokoihin.
Tarkoitus oli tehdä lihakeitto, mutta kaupasta ulos tultaessa kassissa oli selkeästi pastakastikkeen ainekset... Jauhelihaa, sipulia, perunasuikaleita, paprikaa ja juuressekoitusta. Mausteeksi chiliä ja pippuria.

Keitettyä jauhelihaa
Kerta kun rasvaa ei voi kuivata ja se pilaantuu ajanmyötä valitsin kypsytystavaksi keittämisen. En omista teflonpannua niin keittäminen on fiksuin vaihtoehto. Rasva nousee pintaan mistä se on helppo kauhoa pois. Keittäessä osa mausta menee hukkaan veden seassa, mutta sitä varten on mausteita.

Vaahdon ja rasvan kuorintaa
Kun jauheliha on hetken kiehunut alkaa pinnalle muodostumaan vaahtoa ja rasvaa. Ei kannata keittää hana pohjassa vaan kuplia sieltä täältä. Kauhalla saa aika kätevästi vaahdon ja näkyvän rasvan pois pinnalta. Jos vesimäärä uhkaa mennä liian vähiin niin uutta vettä taas tilalle. Vieressä vedenkeitin valmiina.
Sipulit perään kypsymään
Kun jauheliha alkoi olemaan lähes kypsää heitin muutaman pussin sipulia joukkoon. Jauhelihaa on 800g ja sipulia 400g. Samalla lisäilin sekaan mausteita: Chiliä, pippuria, lihaliemikuutio. Hetken kiehautus ja pois levyltä.
Vedet valuu pois
Sitten koko komeus siivilään valumaan. Siinä se sai olla tovin kuivumassa. Nyt on hyvä hetki syödä kuormasta :)
Soosit sekaan
Jotta tästä tulisi entistä valmiimpi ruoka niin sekoitin joukkoon dolmio pastakastikkeen (500g). Aluksi veikkasin koko sekoituksesta tulevan niin löysää, että se menee kuivurin ritilöistä läpi. Eipäs mennytkään.
OBH kasvikuivuri huutaa parvekkeella
Sitten koko soosi kuivuriin. Varmasti onnistuu myös uunissakin ja ehkä jopa nopeamminkin. Aluksi kuivasin perunasuikaleet juureksien ja paprikan kanssa. Kun ne oli kuivuneet oli jauhelihan vuoro. Ensimmäisinä tunteina ei tunnu tapahtuvan yhtään mitään. Kuivurin kansikin oli aivan kylmä. Laitoin foliota kuivurin ympärille lämpötilan nostamiseksi. Sama juttu on toiminut ennenkin kun sisällä on ollut hyvin märkiä aineksia muutamia kiloja. Reunat kuivui ensimmäisenä ja kun keskikohta ei ollut enää liian tahmea raavin juustohöylän avulla kaiken pizzalaatikon pohjalle ja kunnon sekoitus. Vedestä tuskin oli lähtenyt kolmannestakaan. Tässä vaiheessa on myös hyvä murskata kaikki isommat möykyt pienemmäksi. Jee ja taas saa syödä kuormasta.

Kuivattu jauheliha
Jossain vaiheessa yötä koko tuotos oli kuivunut. Kaadoin kaiken pizzapahvin päälle ja kattelin läpi ettei siellä ole kuivumattomia isompia möykkyjä. En katsonut kellosta tarkkoja aikoja kuivumisajaksi, mutta käsituntumalla saa aika hyvän ajatuksen kuivumisajasta. Aamulla laiton kuivurin vielä hetkeksi hyrisemään ehkä noin tunniksi ja kuivurin tuotokset paperipussissa kylppärin vesiputken päälle loppupäiväksi.
Valmis retkiruoka kotikeittiössä tehtynä
Seuraavana päivänä maistelemaan. Jauhelihabolognesechilijuttua voipi käyttää aika moniin ruokiin. Tästä tuli pataa perunan, juureksien ja paprikan kanssa. Toimisi ihan hyvin pastan kanssa tai perunamuussijauheen kanssa.
Kuivaaminen on helppoa ja kaikki sen osaa. Rasvaa kannattaa välttää niin paljon kun voi jos sapuskaa meinaa säilytellä pidempiä aikoja. Rasvan voi halutessaan lisätä tekovaiheessa erillisestä purkista. Myös suolan kanssa saa olla varovainen kuten muidenkin voimakkaiden mausteiden kanssa. Joskus ruoasta tulee keittoa joskus pataa. Mausteet kannattaa lisätä tekovaiheessa. Tietty sellaista "perusmaustamista" voi tehdä jo ennen kuivumista, mutta kannattaa olla varovainen.