Maastokartat kännykkään

Reilu vuosi sitten maanmittauslaitos vapautti maastokartat julkiseen käyttöön. Tarkat kartat saa älypuhelimeen ilman, että nettiyhteyttä tarvitsee käyttää. Jonkin verran nettiä tarvitsee jotta voit ladata sopivan ohjelman sekä karttatiedoston puhelimeesi.
Itselläni on samsungin galaxy x-cover android puhelin. Puhelin on kohtuu hidas ja karttaa saa "odottaa" ohjelman avaamisen jälkeen jonkin aikaa. Myös kartan vierittäminen välillä tökkii. Toisaalta haitta on aika pieni kun käytän karttaa ja GPS:ssää vai sijainnin tarkistamiseen. Silloin on aikaa odotella hetki.

Tarvitset android älypuhelimen. Karttatiedostot löytyy http://kartat.hylly.org/ jossa on myös vähäsen kerrottu asiasta. Lisäksi tarvitset ohjelman joka toistaa karttoja. Hyvä ja kätevä ohjelma on oruxmaps jonka löydät google playn kaupasta ilmaiseksi. 
Homma on hyvin yksinkertaista. Lataa ohjelma, lataa karttatiedosto ja laita oikeaan kansioon. Ohjelmassa valitaan käytettävä kartta. Kaiken muun säätämisen voi jättää pois jos niin haluaa.

"Pekkis" Nekki plus nakki blogissaan kirjoitti hyvät ohjeet kuinka homma toimii. En ala kopioimaan tähän samaa ohjetta uudelleen joten käy vilkaisemassa tarkemmat tiedot.

Käsittääkseni kaikille käyttöjärjestelmille löytyy jokin vastaava ohjelma jolla maastokartat saa toimimaan. Niistä en tiedä sen enempää. Alla muutama kuva maastokartasta sekä verrokkina kaksi viimeistä google maps tie ja maasto. Joitakin asetuksia olen tehnyt karttatiedostoon joten kaikilla se ei aina näytä tältä...