Pikainen ruokaretki Hynkälammelle


Taas kerran töiden jälkeen illalla kohti Nuuksiota. Tarkoituksena tehdä hyvää nuotioruokaa kaverille. Alkuperäinen kauppalista näytti joltain aivan muulta kuin lopullinen toteutus johtuen kauppakeskuksen ruuhkasta ja rajallisesta ajasta. Jonkinlaisia aineksia silti löytyi.

Bussilla kohti pohjoista ja vaihto ensimmäisenä tulevaan Nuuksion bussiin. 86 tuli joten Pirttimäen suunta tulee olemaan kohteena.

Pirttimäki

Kesä etenee ja illat pysyy mukavasti valoisina vaikka lähteekin kohtuu myöhään. Ulkoilureittejä pitkin kohti Hynkälampea.

Pirttimäen nuotiopaikka. Paikalle pääsee vaikka kärrynpyöriä tehden.
Ulkoilureitti/hiihtolatu.

Perillä Hynkälammella.
Kävely sohjoisessa hiihtoladun pohjassa oli yllättävän rankkaa. Jalat lipsuu miten sattuu ja ylämäet käy kunnon päälle. Yllättävän vähän silti näkyi muiden jälkiä hangessa tai sitten kevätaurinko on onnistunut nollaamaan jäljet joka päivä.
Nuotio kasaan ja ruoan valmistukseen. Puut oli edelleenkin aika märkiä. Liiteriä saa kaivella hetken löytääkseen puuta joka on kevyempää kuin kivi. Marraskuun lopussa kävin täällä kiroamassa uutta märkää puuta. Samaa tavaraa on vieläkin jäljellä. Tosin nyt sen sentään sai palamaan pienellä työllä ja sytykkeet sai kaivella pinon alta.

Juurekset ja muut vihannekset.
Ruokana kasviksia ja kalaa. Kasvisnyytteihin perunaa, porkkanaa, sipulia, paprikaa, herkkusieniä sekä mausteiksi suolaa, mustapippuria sekä puoli ruukkua ruohosipulia. Tapana on ollut lorauttaa pikkaisen vettä nyyttien sisälle noin 2 cl. En tiedä auttaako vai haitaako, mutta ompahan aavistuksen kosteampia. Nyytit kiinni ja ritilälle. Kokeilujen perusteella nyyteistä kannattaa tehdä sen muotoisia, että niitä voi käänellä myös väärinpäin. Ei pala niin helposti ja varmasti kypsyy kaikkialta.

Kasvisnyytit nuotiolla valmistumassa.
Nyytit lensi nuotion lämpöön ennen kuin edes aloimme valmistelemaan kalan kypsennystä. Niitä on hankala ylikypsentää varsinkin jos ne ei pääse kuivumaan. Kalan kanssa saa ollakkin varovaisempi. Lohifile (Norjalaista kassikalaa :( ) sai maustua etukäteen suolan, pippurin ja puolikkaan ruohosipuliruukun kanssa. Palanen oli sen verran pieni, että sai kypsyä halon kyljessä loimulohena.

"Naulojen" veistelyä loimulohelle.
Puuvajasta penkoessa löytyi sopiva pala leppää josta halkaisemalla teimme kalalle laudan. Kohtuu pehmeään leppälautaan naulat uppoaa kivasti. Naulat teimme kuusen kuivista alaoksista. Ne on yllättävän kovaa materiaalia puunauloiksi. Puukolla teroitus ja toinen pää tasaiseksi niin on helppo naputella puunaulat paikoilleen. Osaan ns. kriittisimpiin kohtiin tein puukolla pienen alun johon naula uppoaa kalan läpi. Litteä naulan kärki uppoaa laudan syiden väliin paljon helpommin kuin pyöreä. Kannattaa kokeilla.

Valmiita puunauloja.

Loimulohi loimussa.
Kala saa kypsyä rauhassa nuotion lämmössä. Jotkut sanoo ettei loimulohessa saisi olla yrttejä päällä, mutta kun lämpötila on sopiva ei yrtit pala vaan maustaa tasaisesti kalaa.
Kasvikset oli valmiita suurinpiirtein samaan aikaan kun kala pääsi tulille. Nyytit oli ritilän sivussa lämmössä hautumassa. Folion sisällä ne ei pääse kuivumaan ja ovat varmasti valmiita silloin kun kalakin. Toisinpäin hommasta ei tule juuri mitään.

Kala on kypsä ja mehevä.
Lohifile kypsyi noin 20 min aikana. Samalla sekunnilla kuin paksusta kohdasta saa puukolla napattua palan irti on kala kypsää.

Juustoa päälle.
Nyytit saivat sisälleen vielä lastenkoskijaa eikun koskenlaskijaa paprikalla maustettuna. Nopeasti kunnon lämpöön samalla kun kalasta nypitään nauloja irti. Juusto sulaa pikkaisen ja on helpompi ottaa lautaselle.

Kelpaa!!!
Seuraava työvaihe onkin kurottaa haarukkaa kohti ääntä. Todella hyvää ja kala on juuri sopivan kypsyistä. Nyytit oli kuumassa melkein tupla-ajan mitä tarvitsi, mutta se ei haittaa millään tavalla. Siitä saattaa jopa olla hyötyäkin.

Tässä ei mennyt kauaa.

Safkat napaan ja juttelua nuotion äärellä yöhön asti. Tarpin alle nukkumaan pakkasessa. Säätiedotus lupaili -6 astetta, mutta veikkaan lämpötilan olleen jossain -4 suunnilla tai vähemmän. Yllättävän kylmä yö silti. Vaatetta sai olla päällä ja buffi naamalla.

Aamu tarpin alla.
Aamulla aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, mutta kylmä tuuli ei ainakaan auta heräämistä ja pukemista. Joku kävi aamulla nuotiopaikalla tulistelemassa tehden tulet nuotiopaikan ritilän päälle... Niistä hiilloksista syttyikin uusi nuotio ja aamukahvikin lämpesi.

Kattila virityksen kanssa.


Päivällä kohti bussipysäkkiä ja uusiin seikkailuihin. Tälläinen nopea alle 24 tunnin metsäretki on helppo kaikille. Ei tarvi ihmeellisiä varusteita tai suuria taitoja. Jos vähän väsyttää tai paleltaa niin voivoi. Ei siihen hajoa. Jälkeenpäin pienikin reissu tuntuu mukavalle tavalle viettää aikaansa. Ihan jokaisella on jonkinlainen metsä kohtuu lähellä ja mahdollisesti nuotiopaikallakin varustettuna. Sinne vaan kokkailemaan ja pitämään hauskaa!

http://www.alastairhumphreys.com/ täältä löytyy hauskoja ideoita ja näitä "miniretkiä" lisää. Kannattaa tutustua.